Зам.-министър Лазаров: България участва активно в процесите, целящи превръщането на ЕС в икономика, основана на знанието

Зам.-министър Лазаров: България участва активно в процесите, целящи превръщането на ЕС в икономика, основана на знанието

България участва активно в процесите, целящи превръщането на Европейския съюз в икономика, основана на знанието. Това заяви заместник-министърът на труда и социалната политика Лазар Лазаров по време на втората национална конференция на тема „Европейските измерения в професионалното образование и обучение“. Той допълни, че едно от направленията е осигуряването на високо качество на професионалното образование и обучение съобразно потребностите на пазара на труда. Зам.-министърът подчерта, че националните действия ще продължат в посока осигуряване на достъп на всеки гражданин до възможности за придобиване на знания и умения за по-добро включване на пазара на труда. 

 

Недостигът на квалифицирана работна сила може да доведе до намаляване на икономическия ръст, коментира Лазаров. Той припомни, че Министерството на труда и социалната политика работи за осигуряването на изпреварваща информация за бъдещите тенденции в търсенето и предлагането на труд. За тази цел регулярно се осъществяват проучвания сред работодателите за потребностите от работна сила с определени знания и умения. Вече са разработени първите прогнози, които отразяват нуждите от умения до 2030 г., като се потвърждават тенденциите за бъдещо нарастване на потребностите от специалисти с квалификации на средно и високо ниво, уточни зам.-министърът.

 

Основните цели на националната политика по заетостта през 2018 г. предвиждат по-успешно включване и усвояване на умения от безработните от най-неравнопоставените групи. Със средства от оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020 г. и Националния план за действие по заетостта през 2018 г. ще бъдат финансирани обучения на безработни лица за придобиване на професионална квалификация и ключови компетентности. Новост през следващата година е, че ще се финансира обучението по четири ключови компетентности - за придобиване на „Обществени и граждански компетентности”, „Математическа компетентност и основни знания в областта на природните науки и технологиите“, както и ключови компетентности  - „Инициативност и предприемачество” и „Умение за учене“.