Зам.-министър Петрова обсъди със социалните партньори КТД за пивоварния бранш

Зам.-министър Петрова обсъди със социалните партньори КТД за пивоварния бранш

Заместник-министърът на труда и социалната политика Султанка Петрова обсъди със социалните партньори колективният трудов договор за работещите в пивоварния бранш. Срещата-дискусия бе организирана от Националния институт за помирение и арбитраж (НИПА) в сътрудничество със социалните партньори в бранша. НИПА е изготвил анализ на браншовия колективен трудов договор и действащите колективни трудови договори на предприятията от пивоварния сектор.

 

"Живеем в динамични времена на промени и предизвикателства, свързани с новите технологии, жизнения стандарт, доходите от труд, конкурентоспособността. За да се справим с новите предизвикателства, се изисква гъвкавост и ефективен социален диалог между работодатели, работници и синдикати", коментира зам.-министърът. Тя подчерта, че колективните трудови договори са начин за подобряване на условията на труд, а най-важното за сключването им е социалният диалог.

 

"Колективният трудов договор е неотменим процес за регулиране на индустриалните отношения, като целта е да се постигнат по-благоприятни условия по редица въпроси като размер на отпуски и обезщетения, размер на допълнителни възнаграждения", коментира д-р Петрова. Според нея колективните трудови договори доказват съпричастността и отговорността на социалните партньори, което води до сигурност и стабилност.

Водещи новини

Времето