Заместник-министър Зорница Русинова и посланика на Великобритания Ема Хопкинс обсъдиха съвместни проекти в областта на социалната политика

Заместник-министър Зорница Русинова и посланика на Великобритания Ема Хопкинс обсъдиха съвместни проекти в областта на социалната политика
Заместник-министър Зорница Русинова и посланик Ема Хопкинс обсъдиха възможностите за партньорство между България и Великобритания в областта на труда и социалната политика. Сред основните теми по време на разговора бяха процесът на деинституционализация,  начините за развиване на талантите на децата в социални услуги, както и превенцията на трафика на хора и борбата с насилието над жени. 
 
През последните десет години процесът на деинституционализация на грижата за деца се доказа като устойчив и успешен проект, каза зам.-министър Русинова. Британската фондация „Лумос“ оказа голяма подкрепа в изпълнението на този важен процес, добави тя. Зам.-министър Русинова акцентира и върху това колко важно е децата в социалните услуги да получат възможност да развият талантите си. Министерството на труда и социалната политика е отправило покана за представяне на предложения за проекти в подкрепа на тези деца към неправителствени организации, каза тя.  
 
Зам.-министър Русинова изрази готовността си за съвместна работа с британското посолство по организирането на кариерен форум за българи във Великобритания, на който да им бъдат представени възможности за професионално развитие у нас. Подобен вид инициативи свързват международни работодатели в България с българи, живеещи зад граница и имат потенциала да подобрят демографските показатели в страната, обясни тя. 
 
Зам.-министър Русинова и посланик Хопкинс обмениха опит и добри практики във връзка с политиките за оказване на подкрепа на жени, жертви на насилие, и заявиха готовност за съвместна работа по справянето с този проблем. Изграждането на кризисни центрове и на една добра мрежа от услуги и специалисти са важна част от борбата с насилието над жени, подчерта тя. 
 
В контекста на директивата за командированите работници в ЕС, зам.-министър Русинова и посланик Хопкинс обсъдиха политиките по превенция на трудовата експлоатация на българи, работещи в чужбина. Обмисляме създаването на платформа, която да информира българите за трудовите им права във всяка от страните членки, обясни зам.-министър Русинова.