Зам.-министър Димитрова: Инвестициите в ранното детско развитие осигуряват възможности за най-добър старт в живота

Зам.-министър Димитрова: Инвестициите в ранното детско развитие осигуряват възможности за най-добър старт в живота
Ранното детско развитие е настоящето, върху което трябва да се фокусираме и бъдещето, което трябва да развиваме като политика. Това заяви заместник-министърът на труда и социалната политика Росица Димитрова по време на годишното информационно събитие „Интегрирани и универсални услуги за деца и семейства“, организирано от сдружение „Еквилибриум“.
 
Тя подчерта, че интензивното развитие на сектора на социалните услуги и разнообразието от форми за подкрепа и грижа за най-уязвимите групи в последните години показаха, че за да могат да отговорят адекватно на комплексните нужди на хората, услугите следва да бъдат всеобхватни и предоставяни чрез интегриран подход. Интегрираният подход е ключова предпоставка за висока ефективност, тъй като допълването и комбинацията от междусекторни услуги - социални, образователни и здравни, не само гарантира по-качествено и пълноценно обслужване на основните потребности на уязвимите групи, но води и до по-ефикасно усвояване на публичните средства, вложени в тези дейности. 
 
Интегрираните услуги за деца и семейства са  важен инструмент за осигуряване на възможности за най-добър старт в живота, като по този начин се допринася за прекъсване на предаването на бедността между поколенията, посочи зам.-министър Димитрова.
 
Здравите деца с биологични семейства нямат полза да бъдат настанявани в 24-часови услуги от резидентен тип. Ако все пак се стигне до такъв момент след оценка на професионалистите, то трябва да се случва за много кратко време. Паралелно с това трябва да е изготвен план както за работа с детето, така и за работа с родителите, подчерта заместник-министърът.
 
Именно за това инвестицията в ранното детство е инвестиция, която ще дава ползи в бъдеще за по-благоприятното развитие на децата. Същевременната подкрепа на семействата дава възможност тези деца да се върнат в биологичната си среда, каза зам.-министър Димитрова. Тя добави, че работна група от експерти подготвя промени в Наредбата по превенция на изоставянето и интеграцията им в семейна среда.

Времето