Зам.-министър Русинова: През есента ще бъде отворена схема „Умение“ по ОП РЧР за подобряване на знания и умения на служители във фирми

Зам.-министър Русинова: През есента ще бъде отворена схема „Умение“ по ОП РЧР за подобряване на знания и умения на служители във фирми

През есента се предвижда да бъде отворена схемата "Умение" по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси", която ще бъде насочена към всички български работодатели. Основната цел е да бъдат подобрени знанията и уменията на служителите в предприятията, да бъдат привлечени за обучение безработни, регистрирани в Бюрата по труда или неактивни хора. Това съобщи в Русе заместник-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова по време на работна среща на тема "Бизнесът и работната сила - възможности за подкрепа". Тя уточни, че схемата "Умение" ще бъде на стойност 30 млн. лева.

 

"Считаме, че тази програма ще реши едно от най-големите предизвикателства на пазара на труда - гладът за реални умения, които да бъдат подходящи за започване на работа", коментира Русинова. От схемата ще могат да се възползват близо 6000 души.

 

До момента по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ са осигурени над 890 млн.лева за подкрепа на бизнеса и работодателите, уточни зам.-министърът. Над 36 000 младежи са получили възможност за първа работа, стаж или друго подходящо обучение. Повече от 25 000 души са повишили професионалната си квалификация, а над 350 предприятия са подкрепени за осигуряване на безопасни условия на труд, допълни Русинова. Тя уточни, че над 14 000 безработни са включени в заетост.

 

По-късно през деня зам.-министърът посети филиал „Светилник“-ЦДГ „Червената шапчица“, където се запозна с изпълнението на проекта „Социално включване чрез услуги за ранно детско развитие“. Проектът осигурява устойчивост на Центъра за социални и образователни услуги, като досегашните услуги за семейства с деца от 3 до 7 години продължават в пълен обем и са надградени с нови. С проекта са обхванати над 300 деца и техните семейства.

Времето