Зам.-министър Русинова: Бъдещето на труда и инвестициите в ранно детско развитие са приоритетни за Българското председателство

Зам.-министър Русинова: Бъдещето на труда и инвестициите в ранно детско развитие са приоритетни за Българското председателство
Бъдещето на труда и инвестициите в ранно детско развитие са сред темите, които сме си поставили за приоритет по време на Българското председателство на Съвета на ЕС. Това заяви заместник-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова по време на третата годишна среща на българския форум на бизнес лидери с посланиците на тема „Хората и просперитетът на България“.
 
Инвестициите в ранно детско развитие дават резултат в дългосрочен план. Ако не инвестираме от най-ранна детска възраст в синхронизирани мерки за образование, здравеопазване и социално включване и подпомагане, много трудно бихме се справили в последствие с отпадането на децата от училище и с младежката безработица. Ако не вложим достатъчно рано средства в развитие и образование, много трудно ще посрещнем предизвикателствата на бъдещето на труда, каза зам.-министър Русинова.
 
Едва 20% от децата, които са в първи клас, ще работят професия, която съществува в момента. Много скоро ще започнем да говорим за развитието на дигиталната икономика и общата дигитализация. За да можем да посрещнем тези предизвикателства,  образователната система и системата за професионална квалификация и учене през целия живот са изключително важни, каза зам.-министър Русинова.
 
По време на срещата тя заяви още, че се очаква през следващите две години нивото на безработица да продължи да се понижава, като в момента тя е под 6%. Друга трайна тенденция е повишаването на доходите. За последното тримесечие на 2017 г. средната заплата в страната е достигнала до над 1100 лв.