Над 100 социални предприятия представят продуктите си на Европейския форум за социално предприемачество в София

Над 100 социални предприятия представят продуктите си на Европейския форум за социално предприемачество в София

Над 100 социални предприятия от България, Италия, Испания, Франция, Англия, Гърция и Турция ще представят продуктите и услугите си по време на седмото издание на Европейския форум за социални предприятия от 16 до 18 април в зала ЕФЕ на хотел „Маринела“ в София.

 

През годините форумът се утвърди като успешна инициатива и практика, с цел насърчаване на потенциала на социалните предприятия в страната и чужбина, обмяна на опит, създаване на контакти и мрежа от съмишленици в областта на социалната икономика, каза заместник министър-председателят Валери Симеонов при откриването на форума.

 

Председателят на Комисията по труда, социалната и демографската политика в парламента Хасан Адемов подчета, че всяка структура на социалното предприемачество, всяка неправителствена структура, ангажирана с проблемите на социалните предприятия и всяка иновативна идея и всеки предприемач заслужава подкрепата на държавата, Европейската комисия и всички европейски граждани.

 

Кметът на София Йорданка Фандъкова обърна внимание, че в столицата има 116 социални предприятия, а през настоящата година Столична община ще открие първата програма за финансиране на проекти в сферата на социалните иновации.

 

Фирмите от сектора на социалната икономика предоставят възможност на хората в неравностойно положение да намерят заетост и достойно заплащане за своя труд. Дейностите, извършвани от социалните предприятия са в разнообразни икономически дейности. Основната част от изложителите са от текстилната, хранително-вкусовата и преработваща промишленост, козметиката.

 

Част от предприятията са специализирани в предоставянето на социални, образователни и здравни грижи и услуги. Форумът ще представи и социални предприятия, чрез които се повишават уменията на дългосрочно безработни, хора с увреждания, икономически неактивни младежи, както и предприятия, възникнали в резултат от повишените умения на целевите групи. На 17 и 18 април панаирът е отворен за посещение от граждани.