Експерти обсъдиха връзката между цифровата и социалната икономика на международна конференция в София

Експерти обсъдиха връзката между цифровата и социалната икономика на международна конференция в София

Цифровата трансформация е предизвикателство не само за пазарната икономика и публичните услуги, но и за социалната икономика. Това заяви еврокомисар Мария Габриел във видео обръщение към участниците в международната конференция „Социалната икономика – за икономически устойчив и социално приобщаващ ЕС“, която е част от Календара на Българското председателство на Съвета на ЕС. „Ставаме свидетели как участниците в социалната икономика създават свои собствени цифрови платформи, които съчетават силата на социалната икономика, присъствие на място, автентичност, сътрудничество и кръгова икономика със скоростта и преимуществата на цифровите технологии“, подчерта Габриел. Според нея случващото се в социалната икономика е революция, тъй като много от бизнес моделите на участниците в социалната икономика са модерни.

 

Габриел обяви стартирането на пилотен проект „Цифрова възможност“, който ще подпомогне над 6000 студенти да преминат трансгранични стажове в следващите две години.  Еврокомисарят цитира данни, според които в Европа има 2 млн. предприятия в социалната икономика, което е 10% от целия бизнес в Европейския съюз. Повече от 11 милиона души работят в социалната икономика, което е 6% от работната сила на Европа.

 

Участниците във втория ден от международната конференция представиха опита на отделните страни в социалната икономика, като бяха посочени конкретни примери на социални предприятия и законодателната рамка, благоприятстваща развитието на социалната икономика в отделните страни. Всички участници се обединиха около извода, че информационните технологии биха могли да способстват за развитието на социалната икономика. „Необходимо е обучение на хората с увреждания в престижни професии. IT секторът е една такава област“, заяви по време на форума доц. д-р Морис Гринберг, специалист в когнитивните технологии. Той предлага компаниите да внедрят езици за програмиране, за да може хора с увреждания да използват компютъра с поглед.

 

Според Стилиян Баласопулов, председател на Националния съюз на трудово-производителните кооперации дигиталната икономика ще подобри условията за развитие на социалната икономика. Денис Стокинк, икономист, който работи за насърчаване на солидарността и устойчивото развитие в Европа и укрепването на европейския социален модел, подчерта, че връзката между цифровата и социалната икономика е новото предизвикателство пред социалната икономика. Юрий Вълковски от фондация „Reach for change“ обърна внимание на партньорството между правителството, гражданското общество, бизнеса и неправителствения сектор за изграждането на устойчива екосистема.

 

Даниела Ушатова от Националното сдружение на общините в България обърна внимание върху възможностите за финансиране на социалните предприятия. Според нея трябва да се мисли за пулово финансиране и за инструменти за стимулиране на социалните предприятия. От друга страна е необходимо популяризиране на дейността на социалните предприятия и да бъде измерено въздействието на социалната икономика върху икономическото развитие, изтъкна тя.

 

„Социалната и солидарна икономика е нашето бъдеще“, заяви зам.-министър Султанка Петрова при закриването на международната конференция. Според нея оттук нататък на европейско ниво всички страни-членки трябва да обменят добри практики, да работят заедно, защото само по този начин е възможно да бъдат постигнати по-големи успехи.