Публичните дружества и други емитенти на ценни книжа, да представят тримесечен неодитиран финансов отчет за четвърто тримесечие на 2003г. до 30.01.2004г.

Публичните дружества и други емитенти на ценни книжа, да представят тримесечен неодитиран финансов отчет за четвърто тримесечие на 2003г. до 30.01.2004г.

Зам.-председателят, ръководещ Управление "Надзор на инвестиционната дейност" към Комисията за финансов надзор /КФН/, на 19.11.2003 г. взе решение, публичните дружества и други емитенти на ценни книжа, да представят тримесечен неодитиран финансов отчет за четвърто тримесечие на 2003 г., в срок до 30 дни от края на последното тримесечие, а именно до 30.01.2004 г.,
в съответствие с разпоредбите на чл, 95 от ЗППЦК.

Съдържанието на отчета е съгласно чл. 26, ал. 1 от Закона за счетоводството, както и друга информация, определена с наредба. Информацията следва да бъде изготвена съгласно
разпоредбите на отменената Наредба за проспектите при публично предлагане ни ценни книжа и за разкриване на информация от публичните дружества и други емитенти на
ценни книжа в зависимост от емитираните цепни книжа, начина на тяхното предлагане и пазара, па който се търгуват. Финансовият отчет за четвъртото тримесечие на 2003 г.
следва да бъде изготвен на базата, на която са изготвяни тримесечните отчети от началото на годината.

Консолидиран междинен отчет за четвърто тримесечие на 2003 г. следва да представят дружествата, които имат задължение за изготвянето му съгласно стандарт 27 "Консолидирани счетоводни отчети и отчитане на инвестициите в дъщерни предприятия"

Заложеното в чл. 95 от ЗППЦК изискване за изготвяне и представяне на отчет за всяко тримесечие, включително и за четвърто тримесечие е в интерес на инвеститорите, за да могат те да получат точна и навременна информация за финансовото състояние на дружествата, необходима за вземането на обосновано инвестиционно решение.

Изготвянето и представянето в Управление "Надзор на инвестиционната дейност" към КФН. на незаверен от регистриран одитор тримесечен финансов отчет за четвърто тримесечие на 2003 г., не отменя задължението на публичните дружества и другите емитенти на ценни книжа за представяне на одитиран годишен финансов отчет, съгласно разпоредбите на чл. 94 от ЗППЦК. включващ и заверен от регистриран одитор годишен финансов отчет за 2003 г. Същият следва да бъде изготвен на база на МСФО, съгласно изискванията на чл, 38, ал. 2, т. 4 от Закона за счетоводството и да бъде представен в срок до 90 дни от завършване на финансовата година.

Отчетите се представят в КФН на хартиен носител в два екземпляра и на магнитен носител.

Напомняме, че съгласно чл. 99 от ЗППЦК отчетите се изпращат в същите срокове и на регулирания пазар на ценни книжа.

Водещи новини

Времето