Новите случаи на рак у нас се увеличават

Новите случаи на рак у нас се увеличават

 

ТЮТЮНОПУШЕНЕТО Е ОСНОВЕН РИСКОВ ФАКТОР ЗА ВЪЗНИКВАНЕТО НА БОЛЕСТТА

 

Статистиката в България

 

Новите случаи на рак в страната се увеличават. Това показват последните данните на Националния раков регистър. 34 576 са хората, които са се разболели от злокачествени заболявания у нас през 2008 г., за 2007 г. техният брой е бил 33 582 или с 994 по-малко. Аналогично е състоянието и при смъртните случаи. През 2008 г. жертвите на онкологичните заболявания у нас са 18 000, а през 2007 – 17 720. При жените най-чест е ракът на гърдата (22.8% от всички злокачествени тумори), а при мъжете – ракът на белия дроб (18.5% от всички злокачествени тумори). Тези две заболявания са и най-честата причина за смърт от рак при двата пола, съответно.  За 2011-та година прогнозните данни на специалистите показват 37 хиляди нови случаи на рак у нас - 4020 нови случая с рак на белия дроб, 3970 с рак на гърдата, 4980 с колоректален карцином, 1790 с рак на простата, 1230 с рак на маточната шийка, 4690 със злокачествени тумори на кожа. В резултат на  това се очаква смъртните случаи за тази година да достигнат 16-17 хиляди души.
Заболяемостта от злокачествени тумори у нас е най-висока във възрастовата група над 65 години. Засягане на все по-млади пациенти се наблюдава при рака на белия дроб, на гърдата и на маточната шийка. Злокачествените заболявания в страната не са равномерно разпространени на територията й. При мъжете през 2008 г. най-висока е заболяемостта в областите Хасково, Бургас, Русе, Пловдив и Кърджали, а най-ниска – във Видин, Монтана, Габрово и Ловеч. При жените през същата година с най-висока заболяемост са областите Русе, София-град, Бургас, Ямбол и Велико Търново, а с най-ниска –  Кърджали, Пазарджик и Добрич.

 

Разпространение по света

 

Всяка година в света се диагностицират около 12 млн. пациенти със злокачествени тумори, а всеки ден около 20 000 души умират от рак. Очаква се през 2050 г. новозаболелите да са около 27 млн., а починалите – 17.5 млн, ако не се предприемат драстични мерки за ограничаване разпространението на злокачествените заболявания. Основните направления за ограничаване на засягането от рак на населението в света са свързани с профилактиката, своевременната диагностика и комплексното лечение, както и проследяването на болните с онкологични заболявания. По отношение на профилактиката с най-голямо значение са тютюнопушенето, наднорменото тегло, нерационалното хранене и заседналия начин на живот, на които се дължат над 60 % от случаите със злокачествени заболявания. В Европа злокачествените заболявания са на второ място по значимост (след сърдечно-съдовите) с около 3 млн. нови случая и 1.7 милиона починали годишно.

 

Тютюнопушенето като рисков фактор

 

Цигарите са сред най-рисковите фактори за образуване на раковите заболявания. Активното или пасивно тютюнопушене може да причини рак в устната кухина, носа и гърлото, ларинкса, трахеята, езофагуса, белия дроб, стомаха, панкреаса, бъбреците и уретера, пикочния мехур, маточната шийка, костния мозък и кръвта. Употребата на тютюневи изделия е причината всяка година по причина рак да има 1,5 милиона умирания. Рискът за непушач да заболее от рак на белия дроб например е с 20-30% по-голям, ако живее с пушач. Това е така, защото в цигарите се съдържат 46 канцерогенни вещества. Едни от най-вредните сред тях са:

- формалдехид – използва се за балсамиране на мъртвото тяло, причинява рак;

- бензен – открива се в бензина, води до рак, левкемия, хромозомна абнормалност;          - полониум 210 – радиокативен и много токсичен, води до рак;                                           - винил хлорид – използва се за изработването на тръби, води до рак;                                    - водороден цианид – води до загуба на теглото при човека, един от най-токсичните агенти в тютюневия дим;                                                                                                            - катран – води до рак, до увреждане на белия дроб;                                                              - амоняк – води до астма;

Пет години след спиране на тютюнопушенето вероятността да се заболее от рак на устата, гърлото, езофагуса и пикочния мехур намалява наполовина. Според изчисления на Световната здравна организация повече от 40% от рака е предотвратим, ако се избягват рисковите фактори.

 

Ролята на профилактиката

 

Злокачествените тумори са група заболявания, които се характеризират с неконтролиран растеж и разпространение в тялото на клетки, които се различават от нормалните и се наричат ракови клетки. Причина за поява на тези клетки са редица външни (тютюнопушене, химикали, радиация, инфекции) и вътрешни фактори (наследственост, хормони, състояние на имунната система, придобити мутации и др.). Изброените фактори могат да действат едновременно или последователно в продължение на години преди появата на симптоми на заболяване.

Някои видове рак могат да бъдат избегнати чрез отстраняване на рисковите фактори – тютюнопушене (рак на белия дроб), инфекции (рак на маточната шийка), ултравиолетова радиация (злокачествени тумори на кожа) и др. Други видове рак могат да бъдат успешно излекувани, ако измененията се открият в много ранен стадий (когато все още няма изявени симптоми) при профилактични прегледи или при скрининг – рак на гърдата, на маточната шийка, на дебелото черво и др.

Установено е, че повече от една трета от новите случаи и умирания от рак в световен мащаб могат да бъдат предотвратени чрез намаляване на тютюнопушенето и употребата на алкохол, профилактика на затлъстяването, приложение на ваксини, насърчаване на здравословното хранене и повишаване на физическата активност.

Ранното откриване на злокачествените тумори е важно, тъй като лечението на пациентите в начален стадий на заболяването е най-успешно. Приложението на организиран скрининг на здрави хора от рисковите групи на населението е доказало своята ефективност при няколко вида рак – на маточната шийка, на гърдата и на дебелото черво. В държавите с традиции в организирания скрининг се наблюдава значително намаляване на смъртността от тези заболявания.

За пациентите със злокачествени тумори е много важно да се осигури съвременно лечение – хирургично, лекарствено и лъчелечение, редовно диспансерно наблюдение и качествени палиативни грижи.

Въпреки голямата социална значимост на злокачествените заболявания, обединените усилия на специалистите и цялото обществото, могат да доведат до намаляване на заболяемостта и смъртността, както и до увеличаване на преживяемостта при тях.

Водещи новини

Във Вашингтон ще се състои първото заседание на Управляващия комитет по Междуправителственото споразумение за сътрудничество по проекта за изграждане на ядрена мощност на площадката на АЕЦ "Козлодуй"
                                                                                Служебният министър на енергетиката Владимир Малинов заминава на работно посещение в САЩ през следващата седмица

Времето