КФН проверява застрахователите по „Гражданска отговорност”

КФН проверява застрахователите по „Гражданска отговорност”
Управление “Застрахователен надзор” на Комисията за финансов надзор започна интензивни проверки в страната по отношение продажбите на задължителната застраховка “Гражданска отговорност”. Констатирани са множество нарушения, състоящи се в неправомерно предлагане на различни бонуси от застрахователи и застрахователни посредници (брокери и агенти). Също така е установено, че застраховката се продава и от лица, които не са застрахователни брокери или агенти.
Комисията за финансов надзор напомня на потребителите, че предлагането на бонуси по задължителната застраховка е забранено. Потребителите не следва да определят своя избор за сключване на застраховката, водени от предлагането на различни бонуси. Бонусите представляват скрито намаление на цената на застраховката, което в последствие може да повлияе върху възможността на застрахователя да изплаща навреме и достатъчни по размер обезщетения.
Потребителите, при сключване на застраховка чрез застрахователен агент, трябва да изискват от него представянето на легитимационнен документ, че същият посредничи за застрахователя, чиито застраховки продава.
 

Водещи новини

Времето