Резултати от извършени проверки за спазване разпоредбите на ЗППЦК във връзка със забраните за недобросъвестна търговия с ценни книжа, манипулиране на пазара, вътрешна информация и вътрешни лица

Резултати от извършени проверки за спазване разпоредбите на ЗППЦК във връзка със забраните за недобросъвестна търговия с ценни книжа, манипулиране на пазара,  вътрешна информация и вътрешни лица

През последния месец управление „Надзор на инвестиционната дейност” при КФН извърши проверки за спазване разпоредбите на Закона за публичното предлагане на ценни книжа във връзка със забраните за недобросъвестна търговия с ценни книжа, манипулиране на пазара,  вътрешна информация и вътрешни лица. В резултат на проверките бяха констатирани следните нарушения:

• Брокер на инвестиционен посредник в качеството му на вътрешно лице е придобил за сметка на посредника ценни книжа, за които е притежавал вътрешна информация. Съставен е акт за установяване на административно нарушение.

• Физическо лице (клиент на инвестиционен посредник) и инвестиционен консултант в инвестиционен посредник съвместно сключват сделки с акции на публично дружество, като в случая е манипулирана както цената, така и търгуваните обеми акции. В резултат на тези действия е създадена невярна представа за активно търгуване със споменатите ценни книжа. На двете лица са съставени актове за установяване на административно нарушение.

• Брокер на инвестиционен посредник е извършил действия, с които може да създаде невярна представа за активно предлагане на акции на публично дружество. Манипулиран е обемът на предлаганите акции. Съставени са два  акта за установяване на административно нарушение.

• Физически лица (клиенти на инвестиционен посредник)  са извършили сделки и действия, които са предизвикали необичайна промяна на цената на акциите на две публични дружества. На лицата са съставени съответните актове за установяване на административно нарушение.

В КФН са внесени съответните възражения от лицата по съставените актове, които ще се преценят от административнонаказващия орган - заместник-председателя, ръководещ управление „Надзор на инвестиционната дейност” .

 

Времето