КФН публикува пазарен обзор на Небанковият финансов сектор през първото тримесечие на 2007 г.

КФН публикува пазарен обзор на Небанковият финансов сектор през първото тримесечие на 2007 г.

На интернет страницата на Комисията за финансов надзор в рубрика „Публикации” е публикуван пазарен обзор на Небанковият финансов сектор през първото тримесечие на 2007 г.
В публикацията се разглеждат пет основни аспекта от състоянието и развитието на небанковия финансов сектор. Първата част представя броя на поднадзорните лица съответно към 01.01.2007 г. и 31.03.2007 г., получените и отнети от КФН лицензи и разрешения за извършване на дейност през първото тримесечие на 2007 г., както и броя на нотификациите, получени от поднадзорни лица от държави членки на ЕС, които възнамеряват да извършват дейност на територията на Република България.
Акцент в обзора на небанковия финансов сектор се поставя и на чуждестранното участие в капитала на поднадзорните лица на КФН. В графики са представени относителните дялове на притежавания капитал на небанковите финансови посредници съответно от държави членки на ЕС, България и трети страни.
На трето място в публикацията се проследява динамиката в броя и активите на поднадзорните лица на КФН по тримесечия през последните три години поотделно за небанковите инвестиционни посредници, колективните инвестиционни схеми, дружествата със специална инвестиционна цел, застрахователи и здравноосигурителни дружества, както и пенсионноосигурителните дружества.

Обособена е отделна част, в която се разглежда пазарната концентрация на отделните сегменти според услугите, предлагани от участниците в небанковата финансова сфера. Два са използваните измерителя за пазарна концентрация - Индексът на Херфиндал – Хиршман (Herfindahl-Hirschman Index (HHI)) и делът на първите четири компании. Индексът на Херфиндал – Хиршман e общоприет измерител на пазарната концентрация, използван от редица институции, сред които Министерство на правосъдието и Федералната Комисия по Търговията на САЩ. Индексът се изчислява като сума на квадратите на относителния дял на всеки участник на даден пазар. Стойността на този показател варира между 0 и 10 000. При стойност близка до 10 000, разглежданият пазар се характеризира с белези на монопол, много слаба конкуренция и съответно голям относителен дял на малък брой участници. Когато индексът заема стойност близка до 0, пазарът за който е изчислен HHI, показва слаба концентрация и предлага условия на силно конкурентна среда.
В последната част на обзора на небанковия финансов сектор са представени агрегираните инвестиционни портфейли на различните поднадзорни лица, според услугите предлагани от тях, в края на първо тримесечие на 2007 г. Проследена е и динамиката в структурата на тези портфейли спрямо края на първото тримесечие на 2006 и 2005 г.
Новата структура на тримесечния обзор на небанковия финансов сектор поставя акцент както върху състоянието на отделните пазари в края на първото тримесечие на 2007 г., така и върху развитието им през последните три - четири години.

Времето