Решения от заседание на КФН от 27 .09.2007 г.

Решения от заседание на КФН от 27 .09.2007 г.

На свое извънредно заседание от 27 септември  2007 г. Комисията за финансов надзор взе следните решения:

1. Прие на второ  четене окончателен проект на Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 2 от 2003 г. за проспектите при публично предлагане на ценни книжа и за разкриването на информация от публичните дружества и другите емитенти на ценни книжа
 С наредбата се постига пълно съответствие на акта с измененията в Закона за публичното предлагане на ценни книжа в частта относно първоначалното и последващото разкриване на информация от публичните дружества и другите емитенти на ценни книжа. В наредбата изрично се предвижда, че проспектът трябва да съдържа информацията, посочена в регламент № 809/2004 г., който е акт на Европейската комисия с пряко действие и не се транспонира в законодателството на държавите-членки. Изготвянето и публикуването на проспект относно инвестиционното дружество от отворен тип и договорния фонд е предвидено да се уреждат в отделна наредба, а именно в Наредба № 25 от 2006 г. за изискванията към дейността на инвестиционните дружества и договорните фондове, предвид необходимостта от диференцирано прилагане на изискванията към проспектите за тези лица. С наредбата се регламентират и условията и реда за вписване на квалифицираните инвеститори в регистър на комисията, с оглед ползването на възможността за освобождаване от задължението за публикуване на проспект в  случаите,  когато предлагането е насочено към такива лица. С наредбата се предвижда съдържанието на периодичната и другата регулирана информация, която емитентите са длъжни да разкриват съгласно ЗППЦК, както и  изискванията, които те следва да спазват при нейното разкриване. Посочено е, че освен на комисията емитентите трябва да разкриват тази информация и на обществеността като за целта ползват медия или трето лице, които могат да осигурят широкото и едновременното й разпространение на територията на всички държави-членки, а в случаите когато е извършено само публично предлагане в страната, на територията на Република България.
 Предстои обнародването  на наредбата в Държавен вестник.


2. Прие на второ  четене окончателен проект на Наредба № 11 от 2003 г. за лицензите за извършване на дейност като фондова борса, организатор на неофициален пазар на ценни книжа, инвестиционен посредник, инвестиционно дружество, управляващо дружество и дружество със специална инвестиционна цел
 С наредбата се цели постигане на съответствие със Закона за пазарите на финансови инструменти, с измененията в Закона за публичното предлагане на ценни книжа, както и с Наредба № 38 от 2007 г. за изискванията към дейността на инвестиционните посредници и с Наредба № 35 от 2006 г. за капиталовата адекватност и ликвидност на инвестиционните посредници. В наредбата детайлно се уреждат данните и документите, които се прилагат към заявленията за издаване на лиценз за извършване на дейност като инвестиционен посредник, регулиран пазар, управляващо дружество и инвестиционно дружество, към заявленията за издаване на одобрения и разрешения във връзка с осъществяваната от тях дейност, както и към заявленията за извършване на уведомление за придобиване или прехвърляне на квалифицирано участие в съответствие с посочените нормативни актове.
Предстои обнародването  на наредбата в Държавен вестник.


3. Прие  първоначален проект на Наредба за разкриване на дялово участие в публично дружество.
 С наредбата се уреждат условията и реда за разкриване на дялово участие в публично дружество, както и реда за извършване на уведомление при придобиване на контрол в инвестиционно дружество. Целта на наредбата е да уреди детайлно случаите, при които е необходимо да се извърши уведомление, както и условията, реда и формата за извършване на уведомлението в съответствие с измененията в Закона за публичното предлагане на ценни книжа. Предвидено е уведомление за разкриване на дялово участие да се извършва както от акционера, така и от всяко лице, което има право да придобие, прехвърли или да упражнява правото на глас в общото събрание на публично дружество. Задължението за разкриване на дялово участие се прилага и за всяко лице, което притежава пряко или непряко финансови инструменти, които му дават право да придобие по собствена инициатива акции с право на глас в общото събрание, като в наредбата са посочени конкретно финансовите инструменти, за които се прилага това задължение. В наредбата детайлно са описани и хипотезите, при които не се изисква уведомление, както и случаите, при които гласовете на дружеството майка не се сумират с гласовете на управляващото дружество и инвестиционния посредник при разкриване на дялово участие. Уредена е формата на уведомлението, данните, които трябва да бъдат посочени в него, срокът, в който трябва да бъде извършено и задължените лица.
Проектът ще бъде публикуван на интернет страницата на КФН и ще бъде изпратен за съгласуване до заинтересованите лица и организации.

 

Водещи новини

Времето