КФН публикува пазарен обзор на Небанковия финансов сектор през третото тримесечие на 2007 г.

КФН публикува пазарен обзор на Небанковия финансов сектор през третото тримесечие на 2007 г.

На интернет страницата на Комисията за финансов надзор в рубрика „Публикации” е публикуван пазарен обзор на Небанковия финансов сектор през третото тримесечие на 2007 г.
В публикацията се разглеждат пет основни аспекта от състоянието и развитието на небанковия финансов сектор.
Първата част представя броя на поднадзорните лица съответно към 30.06.2007 г. и 30.09.2007 г., получените и отнети от КФН лицензи и разрешения за извършване на дейност през третото тримесечие на 2007 г., както и броя на нотификациите, получени и изпратени от КФН, във връзка със свободното предоставяне на услуги на територията на ЕС. В края на третото тримесечие на 2007 г. броят на колективните инвестиционни схеми (КИС) достига 61, от които 50 са договорни фондове, а 11 са инвестиционни дружества. През отчетния период дружествата със специална инвестиционна цел (АДСИЦ) увеличават броя си със 7 дружества, 6 от които извършват секюритизация на недвижими имоти, а едно е специализирано в секюритизация на вземания, като с тях общият брой на АДСИЦ достига 54. Значително нараства броят на нотификациите, получени от КФН, както от инвестиционни посредници (42 за трето тримесечие на 2007 г.), така и от застрахователи (18 за трето тримесечие на 2007 г.) и застрахователни посредници (64 за трето тримесечие на 2007 г.).
Акцент в обзора на небанковия финансов сектор се поставя и на чуждестранното участие в капитала на поднадзорните лица на КФН. В графики са представени относителните дялове на притежавания капитал на небанковите финансови посредници съответно от държави членки на ЕС, България и трети страни.
На трето място в публикацията се проследява динамиката в броя и активите на поднадзорните лица на КФН по тримесечия през последните три години поотделно за небанковите инвестиционни посредници, колективните инвестиционни схеми, дружествата със специална инвестиционна цел, застрахователите и здравноосигурителните дружества, както и пенсионноосигурителните дружества. Динамично развитие се наблюдава на пазарите на услуги, предлагани от колективни инвестиционни схеми и дружества със специална инвестиционна цел. Активите на АДСИЦ надхвърлят един милиард лева към 30.09.2007 г., а тези на КИС в края на третото тримесечие възлизат на 890 млн. лв. Стабилен и постоянен ръст се наблюдава и в стойността на активите на управляваните от пенсионноосигурителните дружества фондове, които към 30.09.2007 г. са 2 159 млн. лв. и бележат ръст на годишна база от 56,66%.
Обособена е отделна част, в която се разглежда пазарната концентрация на отделните сегменти според услугите, предлагани от участниците в небанковия финансов сектор. Два са използваните измерителя за пазарна концентрация - Индексът на Херфиндал – Хиршман (Herfindahl-Hirschman Index (HHI)) и делът на първите четири компании. Индексът на Херфиндал – Хиршман e общоприет измерител на пазарната концентрация, използван от редица институции, сред които Министерство на правосъдието и Федералната Комисия по Търговията на САЩ. Индексът се изчислява като сума на квадратите на относителния дял на всеки участник на даден пазар. Стойността на този показател варира между 0 и 10 000. При стойност близка до 10 000, разглежданият пазар се характеризира с белези на монопол, много слаба конкуренция и съответно голям относителен дял на малък брой участници. Когато индексът заема стойност близка до 0, пазарът за който е изчислен HHI, показва слаба концентрация и предлага условия на силно конкурентна среда.
В последната част на обзора на небанковия финансов сектор са представени агрегираните портфейли на различните поднадзорни лица, според услугите предлагани от тях в края на третото тримесечие на 2007 г. Проследена е и динамиката в структурата на тези портфейли спрямо края на третото тримесечие на 2006 и 2005 г.
Структурата на тримесечния обзор на небанковия финансов сектор поставя акцент както върху състоянието на отделните пазари в края на третото тримесечие на 2007 г., така и върху развитието им през последните три години.

 

Времето