Обобщени данни за застрахователните брокери за първото шестмесечие на 2008 година

Обобщени данни за застрахователните брокери за първото шестмесечие на 2008 година

Представените индивидуални данни от отчетите на застрахователните брокери, регистрирани в Република България към 30.06.2008 г., са обобщени и публикувани на страницата на КФН - www.fsc.bg, в раздел „е-библиотека”, “Статистика”, „Застрахователен пазар”, „Застрахователни брокери”. Също така е публикувана и агрегирана информация за комисионите по видове застраховки.
Премийният приход, реализиран чрез застрахователните брокери в полза на застрахователи със седалище в Република България, за първото шестмесечие на 2008 г. е в размер на 277 498 хил. лв. или 32,6 % от брутния премиен приход от застраховане.  От тях 252 785 хил. лв. са реализирани в общото застраховане (34,9 % от брутния премиен приход в общото застраховане) и 24 713 хил. лв. в животозастраховането (19,1 % от брутния премиен приход в животозастраховането).
Премийният приход, реализиран чрез български застрахователни брокери, в полза на застрахователи от други държави членки и застрахователи от трети държави, е в размер на 4 454 хил. лв.
В структурата на реализирания премиен приход по общо застраховане чрез застрахователни брокери, най-голям дял заемат автомобилните застраховки – „Сухопътни превозни средства, без релсови превозни средства” (59 %) и „Гражданска отговорност, свързана с притежаването и използването на МПС” (18 %), следвани от „Пожар и природни бедствия” (7 %) и „Щети на имущество” (6 %). При животозастраховането, реализираният чрез застрахователните брокери премиен приход е основно по застраховка „Живот” и рента (95,6 %).
Приходите от комисиони на застрахователните брокери възлизат на 67 673 хил. лв. или 24 % от реализирания чрез тях премиен приход. От тях 62 388 хил. лв. са приходи от комисиони в общото застраховане и 5 285 хил. лв. - в животозастраховането. Комисионите на брокерите, отнесени към реализирания чрез тях премиен приход, са 24,7 % в общото застраховане и 21,4 % в животозастраховането.

Времето