На 9 и 10 ноември 2009 г. в гр. Велико Търново се проведе обучителен семинар...

На 9 и 10 ноември 2009 г. в гр. Велико Търново се проведе обучителен семинар...

На 9 и 10 ноември 2009 г. в гр. Велико Търново се проведе обучителен семинар на тема „Ефективно противодействие на корупцията в България. Етични стандарти в работата на магистратите”, с участието на 40 прокурори и следователи от апелативни райони Велико Търново и Варна. За участие в семинара бяха поканени и присъстваха представители на териториалните поделения на БОП, ДАНС, КУИППД и Митницата.

Това е първият от предвидените три обучителни семинара по Плана за действие в изпълнение на подписания през 2007 г. между г-н Борис Велчев – главен прокурор на Р България и г-н Ананд Сет – регионален директор в Световната банка за страните от Южна и Централна Европа договор за отпускане на безвъзмезден Грант в размер на 475 000 долара за Прокуратурата на Република България от Фонда за институционално развитие на Световната банка.

Основните теми, дискутирани на семинара, бяха: „Националното законодателство и законодателствата на страните от ЕС и САЩ във връзка с противодействие на корупцията. Международни практики в борбата с корупцията”; „Вътрешни контролни механизми за противодействие на корупцията в органите на съдебната власт”; „Корупционни схеми и механизми при осъществяване на различните видове корупция”; „Възможности за взаимодействие на държавата и бизнес организациите в превенцията на корупцията”; „Професионално –етични стандарти в работата на магистратите”; „Утвърждаване на етичните норми и стандарти на поведение на прокурорите в съответствие с принципите на националното законодателства и законодателството на страните от ЕС и САЩ”.

С участниците в семинара се проведе дискусия във връзка с анализа на резултатите от социологическите проучвания, проведени през юли 2009 г. за нуждите на прокуратурата, които проучвания са също част от дейностите предвидени за изпълнение по Проекта.

Целта на включените в Плана за действие дейности е укрепването на капацитета и ефективността на Прокуратурата на Р България да осъществява мониторинг и противодействие на корупцията във всичките и форми, включително и в съдебната система, както и подобряване на прозрачността и отчетността на функциите на прокуратурата чрез формиране на партньорство с гражданското общество, проследяване на напредъка на усилията за противодействие и борба срещу корупцията.

Водещи новини

Времето