Главният прокурор награди 10 служители на ДАНС за проявен висок професионализъм

Главният прокурор награди 10 служители на ДАНС за проявен висок професионализъм

 На 29 септември 2014 г. главният прокурор Сотир Цацаров награди с Почетен знак на Прокуратурата на Република България и грамота 10 служители на Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) за проявен висок професионализъм и личен принос в противодействието на организираната престъпност. На събитието присъства и ръководителят на офиса на ДЕА в България г-жа Шийла Лайънс. Служителите бяха отличени в присъствието председателя на ДАНС  Владимир Писанчев и заместник-председателя Ваня Стефанова.

Отличени са агентите, реализирали изземването на 106.300 кг хероин през м. юли 2014 г. Наркотикът е превозван в товарен автомобил и е бил предназначен за Западна Европа. Установен е трансграничен канал за трафик на големи количества наркотични вещества. Повдигнати са обвинения. Операцията е оценена високо от чуждестранните партньорски служби.

През м. септември 2014 г. по информация на ДАНС е проведена международна операция на територията на страна от Близкия изток, в хода на която е разкрита лаборатория за производство на амфетамин и плантация за отглеждане на канабис. Намерени и иззети са 320 кг суха маса канабис, 36 000 растения канабис, прекурсори, лабораторно оборудване, оръжие и голяма сума чужда валута.

През м. август 2014 г. е разкрита дейността на организирана престъпна група, извършваща трафик на незаконно придобити движими културни ценности и огнестрелни оръжия, предназначени за износ в Руската Федерация, страни от Западна Европа и САЩ. Иззети са над 700 единици оръжия, над 3000 боеприпаса, повече от 300 броя културни ценности и са задържани 5-има участници в престъпна група. Образувано е досъдебно производство.

През 2014 г. е засечена престъпна група, свързана с незаконно производство на тютюневи изделия. Установена е съпричастност на две организирани престъпни групи, състоящи се от 10 български граждани. Разследвания текат в две страни-членки на ЕС.

 През 2014 г. в резултат на проведени 4 специализирани операции е разкрит канал за системно контрабандно въвеждане на големи количества цигари без акцизен бандерол от Гърция към България и последващото им разпространение на територията на страната. Иззети са 2 237 100 къса цигари без акцизен бандерол. Предотвратените щети за бюджета са в размер на 738 650 лв. Задържани са 8 български граждани и един гражданин на Полша, като на 5-има от тях са повдигнати обвинения.

През 2014 г. са установени участници в схема за изпиране на пари, придобити от престъпна дейност. Задържани са трима полски граждани, като на единия са повдигнати обвинения.

През настоящата година е реализирана и международна операция, касаеща разпространение на материали със сцени на сексуално насилие с деца до 14 години. Установен е извършителят на престъплението. Образувано е досъдебно производство.

През 2014 г. е реализирана и международна операция срещу организирана престъпна група, извършваща престъпления с електронни платежни инструменти. Задържани са осем български граждани, за пет от тях е издадена Европейска заповед за арест. Разкрити са две работилници за скимиращи устройства. Повдигнати са обвинения.