Прокурор Джонатан Спайсър от Кралската прокуратура на Великобритания гостува в България

Прокурор Джонатан Спайсър от Кралската прокуратура на Великобритания гостува в България

В периода 10-12 март 2015 г. по инициатива на Прокуратурата на Република България и Посолството на Великобритания на работно посещение у нас пристига прокурорът от Кралската прокуратура на Нейно Величество Джонатан Спайсър. Посещението е в рамките на проект „Специализирана прокуратура срещу организираната престъпност“, който фондация „РискМонитор“ изпълнява с финансовата подкрепа на фондация „Америка за България“. Гостът ще изнесе пред магистрати лекции на тема: „Съдебната система в Англия и Уелс и дейността на Кралската прокуратура“ в Националния институт по правосъдието и в Специализираната прокуратура.

В рамките на визитата са предвидени срещи със заместник-главния прокурор Мария Шишкова, с председателя на КОНПИ Пламен Георгиев, с представители на НИП и с неправителствената организация „РискМонитор“. Основен акцент в  разговорите ще бъде сътрудничеството между България и Великобритания в сферата на правосъдието.

Джонатан Спайсър започва професионалната си кариера през 1995 г. като адвокат, а от 2012 г. е прокурор в Кралската прокуратура на Великобритания.  Има опит в областта на наказателното процесуално право и борбата срещу финансовите престъпления, организираната престъпност, измамите, прането на пари, разпространението на наркотици, трафик на хора и отнемане на незаконно придобито имущество. Има публикации по теми от търговското и международното наказателно право. Член е на Съюза на адвокатурите и правните общества в Европа по въпроси, свързани с наказателното право на ЕС.