Учебно посещение по проект „Психе – система за защита на културното наследство“ на Командването на карабинерите за защита на културното наследство на Италия

Учебно посещение по проект „Психе – система за защита на културното наследство“ на Командването на карабинерите за защита на културното наследство на Италия

Днес, 06.07.2015 г., беше проведено учебно посещение  на представители на Командването на карабинерите за защита на културното наследство на Италия по проект „Психе – Система за защита на културното наследство“.

Целта на проекта е борба с престъпленията срещу опазване на културното наследство чрез въвеждане на единна база данни, която да даде възможност на страните-партньори в проекта в реално време да обновяват  информацията за откраднати произведения на изкуството.

В събитието от страна на България като партньор по проекта взеха участие представители на Прокуратурата на Република България, на Главна дирекция „Национална полиция“ към Министерство на вътрешните работи, на Интерпол, както и експерти от Главна дирекция „Комуникационни и информационни системи“ към МВР.

На срещата в обобщен вид бяха изложени постигнатите резултати към момента,  бяха обсъдени и анализирани бъдещите цели на проекта, както и начините за тяхното осъществяване.

Страни-партньори по проекта са също Австрия, Белгия, Кипър, Естония, Франция, Германия, Гърция, Унгария, Малта, Кралство Нидерландия, Словакия, Словения, Испания и Швеция. От страна на България партньори са Прокуратурата на Република България и Главна дирекция „Национална полиция“ към МВР.

Една от оптимистичните цели в бъдеще е в единната система да има информация не само за откраднати предмети – обекти на културно наследство, но за всички налични културни ценности, като по този начин ще се създаде една своеобразна платформа на световното културно наследство.

Времето