Прокуратурата в Плевен постигна осъдителна присъда срещу петима извършители на грабеж, придружен с убийство

Прокуратурата в Плевен постигна осъдителна присъда срещу петима извършители на грабеж, придружен с убийство

Окръжна прокуратура -  гр. Плевен на 09.12.2014г. е внесла обвинителен акт в Окръжен съд гр. Плевен срещу Кольо Йорданов, Мирослав Йорданов, Юсеин Меймишев, Ибрахим Салиев и Мехмед Салиев за това, че на 17.02.2011 г. в местността „Нежовец-2", край град Плевен, област Плевен, в съучастие като извършители, отнели чужди движими вещи на стойност 214 лева от владението на собственика – 63-годишния Л.Н.Ц. от град Плевен, с намерение противозаконно да ги присвоят, като употребили за това сила и грабежът е придружен с убийството на Л.Н.Ц. Убийството е извършено по особено мъчителен начин за убития и с особена жестокост.

Кольо Йорданов, Мирослав Йорданов и Юсеин Мемишев са извършили деянието, за което им е повдигнато обвинение при условията на опасен рецидив  по чл.199, ал.2, т.2, предложение първо, вр. с ал.1, т.4, вр. с чл.198, ал.1, вр. с чл.20, ал.2, вр. с чл.29, ал.1, б."а" и б. „б" от Наказателния кодекс. Спрямо  Ибрахим Салиев и Мехмед Салиев са повдигнати обвинения за извършено престъпление по чл.199 ал.2 т.2 вр. чл.198 ал.1 вр. чл.20 ал.2 от НК.

С присъда от 17.07.2015г. Окръжен съд -  гр. Плевен е признал за виновни петимата подсъдими, като им наложил следните наказания:

на Кольо Йорданов, Мирослав Йорданов и Юсеин Меймишев – наказание „доживотен затвор“, което да се изтърпи в затвор при първоначален специален режим;  на Ибрахим Салиев  - 18 години „лишаване от свобода“ при първоначален строг режим на изтърпяване на наказанието, а на Мехмед Салиев – 20 години „лишаване от свобода“ при първоначален строг режим на изтърпяване на наказанието.

Петимата подсъдими към момента се намират в затвора в гр. Плевен и спрямо тях са взети мерки за неотклонение „Задържане под стража“.

Присъдата може да се обжалва и протестира в 15-дневен срок пред Апелативен съд - гр. Велико Търново.