Военноокръжна прокуратура-София внесе обвинителен акт срещу висш военен за корупция

Военноокръжна прокуратура-София внесе обвинителен акт срещу висш военен за корупция

Военноокръжна прокуратура-София предаде на съд подполковник  Владимир Мильовски – експерт в командване на сухопътните войски /военно формирование 22450 – София/ и Стоян Стоянов - управител на „Ломини“ ООД за корупционно престъпление - злоупотреба със служебно положение с цел да се набави имотна облага за търговското дружество при провеждане на обществена поръчка за доставка на парашути - престъпление по чл. 387, ал. 3, пр.2, вр.ал.2, пр.1, вр. ал. 1, пр.2, вр.чл.20, вр. чл. 18, ал. 1 НК.

През 2013 г. Министерство на отбраната е обявило обществена поръчка за сключване на рамково споразумение с предмет „Доставка на десантни парашутни системи „Кръгъл купол” и десантни парашутни системи тип „Летящо крило”,  в която са участвали  дружествата „Ломини“ ООД и Дружество по ЗЗД "Параплекс-Брюгеман“.

В периода от 16.09.2013 г. до 06.01.2014 г., подполковник Мильовски е изпълнявал длъжността главен експерт в отдел „Специални сили” и „Началник на отдел „Специални сили” във военно формирование 22450-София.

В качеството си на длъжностно лице подполковник Мильовски е злоупотребил със служебното си положение, като в съучастие като извършител с подбудителя Стоян Стоянов - управител на „Ломини“ ООД, в периода от 16.09.2013 г. до 06.01.2014 г.  е извършил следното:

- събирал информация от членовете на комисията за провеждане на процедура за обществена поръчка, за хода на заседанията на комисията и предоставял тази информация на Стоян Стоянов;

- склонявал  полковник Борисов - член  на комисията, да заяви пред останалите членове на комисията, че парашутите, предлагани от Дружество по ЗЗД " Параплекс-Брюгеман" не работят "на принудително отваряне" и не съответстват на изискванията за дължина на вървите. Мотивирал го е да направи искане за представяне на мостри и на допълнителни сертификати, въпреки липсата на такива изисквания в решението за обявяване на поръчката и да изрази съмнение в заявените технически характеристики, чрез изготвяне на "особено мнение";    

- заявил пред заместник-директора на Служба "Военна полиция" полковник Стоил  Чипилски и  пред капитан Християн Христов-началник сектор в Регионална служба "Военна полиция"- София, че процедурата за възлагане на обществена поръчка за сключване на рамково споразумение с предмет „Доставка на десантни парашутни системи „Кръгъл купол” и десантни парашутни системи тип „Летящо крило”, ще бъде манипулирана в полза на Дружество по ЗЗД "Параплекс-Брюгеман", както и че парашутите, предлагани от Дружество по ЗЗД "Параплекс-Брюгеман", не съответстват на изискванията на специалните сили. По този начин Мильовски е целял да бъде образувана  проверка  от РС"Военна полиция"-София и Дружество срещу ЗЗД "Параплекс-Брюгеман"  и дружеството да бъде отстранено от участие в процедурата;

Посочените действия Мильовски извършил с цел дружеството „Ломини“ ООД да бъде определено за изпълнител на обществената поръчка за доставка на десантни парашутни системи „Кръгъл купол” и десантни парашутни системи тип „Летящо крило”. Целял е да набави облага за това дружество и  от това да произлязат тежки вредни последици за Министерство на отбраната, в размер на 1 400 000 лв. Сумата от 1 400 000 лв. представлява разлика между цените, предлагани от „Ломини“ ООД и цените, предлагани от Дружество по ЗЗД „Параплекс–Брюгеман”.

Управителят на „Ломини“ ООД – Стоян Стоянов е предаден на съд за това, че като подбудител умишлено е склонил Владимир Мильовски да извърши  корупционното престъпление.

Общественоопасните последици на деянието не са настъпили, поради независещи от Мильовски и Стоянов причини - подп.Борисов (член на комисията) е отказал да заяви пред останалите членове на комисията,че парашутите, предлагани от Дружество по ЗЗД " Параплекс-Брюгеман" не работят "на принудително отваряне" и не съответстват на изискванията за дължина на вървите, както и образуването на разследването от Военноокръжна прокуратура-София.

Предстои Военен съд-София да насрочи разглеждане на делото.

Водещи новини

Времето