Окръжна прокуратура - Русе постигна осъдителна присъда на общопрактикуващ лекар за причинена смърт на пациент

Окръжна прокуратура - Русе постигна осъдителна присъда на общопрактикуващ лекар за причинена смърт на пациент

       Окръжен съд - Русе осъди Борислав Т. на три години лишаване от свобода, като на основание чл. 66 ал. 1 от НК отлага изтърпяването с четири години изпитателен срок. С присъдата Борислав Т. е осъден и на четири години лишаване от право  да упражнява лекарска професия, както и да заплати на близките на починалия неимуществени вреди в размер на 30 000 лв.

       Подсъдимият е признат за виновен за това, че в периода 10.09.2012 г. – 12.09.2012 г., в град Русе, причинил смъртта на 50-годишен пациент. Деянието е причинено в резултат на немарливо изпълнение на правно-регламентирана дейност,  представляваща източник на повишена опасност - лекарска професия /общопрактикуващ лекар в АИПМП „Групова практика – д-р Тодоров и сие” СД/ -престъпление по чл.123 от НК.

      Пострадалият пациент е бил клапно протезиран болен с непрекъснат прием на медикаменти. Въпреки това, лекарят не осигурил своевременна и качествена медицинска помощ, като не направил пълна предварителна оценка на здравословното състояние на пациента, с оглед оказване на своевременни и адекватни медицински грижи, не му осигурил медицинска помощ в съответствие с постиженията на съвременната медицина, не назначил всички подходящи за него изследвания и консултации, и предприел несъобразено със заболяването на пациента лечение, не направил адекватна преценка за състоянието му и не го пренасочил  към специалист-кардиолог.

        Присъдата на първоинстанционния съд може да бъде обжалванa пред Апелативен съд – Велико Търново.