Прокурори от апелативен район-Бургас и членове на ВСС дискутираха прекрояването на съдебната карта

Прокурори от апелативен район-Бургас и членове на ВСС дискутираха прекрояването на съдебната карта

Административният ръководител на Апелативен район-Бургас прокурор Любомир Петров изрази становище, че е необходимо да бъде запазена настоящата структура на районните прокуратури в района. Петров е представил мотивите си в писмено становище пред Висшия Съдебен Съвет. Днес то бе представено и на членовете на съвета Румен Боев, Камен Иванов, Димитър Узунов, Ясен Тодоров и Милка Итова, които посетиха Бургас за дебат, свързан с оптимизация и реорганизация на Съдебната карта както в страната, така и в Бургаския съдебен район.

         На срещата днес присъстваха административните ръководители на окръжните прокуратури в Бургас, Ямбол и Сливен, както и ръководителят на Апелативен съд –Бургас - съдия Деница Вълкова, заедно с ръководителите на съответните окръжни съдилища.

         По време на брифинг след срещата прокурор Петров мотивира становището си – 14-те районни прокуратури в района (8 в Бургаска и по 3 в Ямболска и Сливенска област) не трябва да бъдат реорганизирани, тъй като тяхната структура е съобразена със спецификата на криминогенната обстановка в Бургаска област, която  е  на второ място след София по брой  тежки престъпления на 100 000 жители.

         Пред медиите Петров заяви, че Бургаска област е външна граница на Европейския съюз-  както морска, така и сухопътна.

         По  думите му структурата на прокуратурите е съобразена и с броя на населените места, както и с натовареността на нашите органи.

        Според него, на този етап, немислима е реорганизация на най-натоварените прокуратури. Например тези в Несебър и Елхово, които са най –натоварени в България по много показатели. 

        Съдебният район е и един от най-натоварените в страната. Сред последните по натовареност 30  прокуратури в страната няма такава от нашия район.

       „Прокуратурите в областните градове също не трябва да се реорганизират. Там е концентрирано населението в съответната област и там най-много се постига досег на хората до правосъдие. Прокуратурите в курортните градове са много необходими, тъй като през летния сезон населението там се увеличава многократно. Само курортният комплекс „Слънчев бряг“ става два пъти колкото Бургас“, каза прокурор Любомир Петров.

        Той подчерта и важността на прокуратурите в граничните райони. Важността се определя от огромния проблем, свързан с бежанския поток, който трябва да бъде разрешен преди да се мисли за реорганизация на съответните прокуратури.

         Петров определи като добро начало проведените днес разговори, но заяви че те следва да  бъдат придружени от законодателни промени.

         Според него в дебата по реорганизацията на прокуратури и съдилища трябва да се включат не само органите на съдебната власт, но и обществото като цяло, в това число граждани, журналисти, неправителствени организации, МВР, общини и кметства, защото въпросът касае достъпа на гражданите до правосъдие.

Водещи новини

Времето