Прокуратурата на Република България откри Оперативен дежурен център за незабавно разследване на престъпления

Прокуратурата на Република България откри Оперативен дежурен център за незабавно разследване на престъпления

На 25.11.2015 г., в сградата на Националната следствена служба (НСлС), бе официално открит Оперативен дежурен център за независимо и бързо разследване на тежки престъпления (ОДЦ). Неговото създаване е резултат от изпълнението на Специфична цел 2 по проект „Повишаване на интегритета и мотивацията на прокурорите. Наказателното преследване в контекста на новите предизвикателства, свързани с организираната престъпност”, който се реализира с финансовата подкрепа на Конфедерация Швейцария чрез Тематичен фонд „Сигурност” на Българо-швейцарската програма за сътрудничество.

Бенефициент по проекта е Прокуратурата на Република България (ПРБ),  продължителността на реализиране е три години, с начало м. януари 2015 г. и бюджет от 974 632 швейцарски франка. Неговата цел е да повиши капацитета на българската прокуратура и ефективността в разследването и наказателното преследване на криминални престъпления, свързани с организираната престъпност. От българската страна партньори на ПРБ по проекта са ДАНС, МВР, НАП, Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество и др., а от швейцарска - Главният прокурор, Министерство на правосъдието и Базелският институт по управление. Проектът се явява част от Тематичен фонд „Сигурност” на Българо-швейцарската програма за сътрудничество.

На днешното мероприятие присъстваха ръководителите на ДАНС, Комисията за отнемане на незаконно придобитото имущество, НАП, Националния институт по правосъдие, представители на ръководствата на МВР, Висшия съдебен съвет, Министерство на правосъдието, неправителствени организации и медии.

В рамките на церемонията по откриването изказвания направиха вицепремиерът по координация на европейските политики и институционални въпроси Меглена Кунева, която е и председател на Националната програма за борба с трафика на хора, Заместникът на главния прокурор по разследването и директор на НСлС Евгeни Диков и посланикът на  Конфедерация Швейцария, Негово Превъзходителство Денис Кнобел.

В своето изказване г-жа Кунева акцентира върху факта, че откриването на Оперативния дежурен център е важно събитие, свързано със сигурността. Тя подчерта доброто сътрудничество на НКБТХ и ПРБ за изпълнението на Националната програма за   борба с трафика на хора за 2016 г., като съвместно подготвят за началото на следващата година законодателни промени, свързани с противодействието на трафика.

Изтъкнато бе, че за изпълнението на проекта е важно да бъдат изградени добре подготвени специалисти, които да разпознават престъпленията и преследват трафикантите с цялата тежест на закона. Това трябва да бъде извършвано така, че в хода на наказателното преследване да не бъдат накърнявани правата на жертвите на трафика.

Г-жа Кунева благодари на посолството на Швейцария за категоричния им ангажимент към темата за сигурността на България и специално към борбата с трафика на хора.

От директора на НСлС бе направен един кратък анализ на историята на ОДЦ в рамките на службата през различните периоди от нейното развитие, като част от МВР, а впоследствие  - и от съдебната власт. Изтъкнато бе, че във функционален план, с оглед на разширяване на компетенциите и техническите възможности на служителите на центъра, целта е по всяко време на денонощието службата да има на разположение обучени експерти, готови да окажат всестранно логистично, информационно и свързочно съдействие на следователите и прокурорите. Описани бяха действията, които извършва всеки един от служителите на ОДЦ при получаването на сигнали за възникването на сериозни произшествия.

В случай на непосредствено възникнала необходимост, оперативният дежурен от ОДЦ при НСлС извършва следното:

- уведомява дежурния водач на мобилния център за разследване за целта на пътуването, състава на разследващия екип и маршрута;

-уведомява определения експерт и/или технически помощник;

- уведомява Бюрото по защита при главния прокурор за необходимостта от обезпечаване на местопроизшествието, като посочи характера на разследването престъпление и големина на периметъра, който трябва да бъде обезпечен;

- изготвя при поискване криминалистически справки.

От своя страна дежурният експерт-криминалист извършва следното:

- по най-бързия начин се явява в НСлС (при получаване на сигнал в извънработно време);

- подготвя определения мобилен център за използване като поставя допълнителното оборудване, което не се съхранява постоянно в мобилния център;

- получава изготвените криминалистически справки и ги предава на ръководителя на екипа.

Експерт-криминалистът предприема мерки за организационно и техническо обезпечаване на своите действия: необходимата фото- и видео-техника, както и технически средства за откриване, фиксиране, изземване и опаковане на следи и веществени доказателства.

След пристигане на местопроизшествието участва пряко в необходимите процесуално-следствени действия, като поддържа връзка с ОДЦ.

В своето изказване г-н Диков пояснени и възможностите, които дава допълнително придобитото в резултат на изпълнението на проекта оборудване и създаването на два мобилни центъра за разследване – микробус и автомобил с повишена проходимост, както и конкретните задължения на оперативния дежурен при възникването на необходимост от ползването на мобилните центрове.

След изказването на г-н Диков от експертите-криминалисти бе направена демонстрация на възможностите на новопридобитата криминалистическа техника.

Изказването на Негово Превъзходителство Кнобел беше насочено към необходимостта от обучение на служителите в ПРБ за постигане на конкретни резултати в борбата с транснационалната престъпност.

Водещи новини

Времето