Районна прокуратура-Пловдив внесе обвинителен акт срещу студентка за измама

Районна прокуратура-Пловдив внесе обвинителен акт срещу студентка за измама

Районна прокуратура-Пловдив внесе в съда обвинителен акт срещу 25-годишната Фатме Д, по три обвинения - за измама, съставяне на неистински документ и противозаконно използване на чужд документ – престъпления по чл. 209 ал. 1 във връзка с чл. 26 ал. 1 и по чл. 309 ал. 1 и по чл. 318 от Наказателния кодекс.

Обв. Фатме Д. в началото на 2013 г. решила да набави за себе си парични средства, като изтегли кредити от различни кредитни институции от името на нейни познати и колежки. В началото на 2013 г. взела личните карти на три жени, с които работила заедно в заведение за бързо хранене в гр. Пловдив. Тя открила документите в стаята, където оставяли личните си вещи, дрехи и документи. След това използвала личните карти на трите свидетелки, за да получи кредити. По делото е установено и четвърта свидетелка, от която обвиняемата Фатме Д. взела лична карта, докато били в заведение. Документите изхвърлила, след като получила кредитите.

Обвиняемата Фатме Д. е посещавала офиси на различни кредитни институции, попълвала документи, като представяла чуждите лични карти и подписвала договори. Теглените суми са в размер между 400 лева и 5 000 лева, сочат данните от обвинителния акт.

Така за периода от 31 януари 2013 г. до 14 май 2013 г. в гр. Пловдив, в условията на продължавано престъпление с цел да набави за себе си имотна облага, Фатме Д. е възбудила заблуждение у шест лица и изтеглила общо шест парични заема от банки и кредитни институции като общия размер на причинената имотна вреда е 14 499 лева.

Обвинявмата Фатме Д. е предадена на съд и за това, че за периода от 31 януари 2013 г. до 22 май 2013 г. в гр. Пловдив, при условията на продължавано престъпление, е съставила неистински частни документи – предложения за сключване на договор за паричен заем, искане за издаване на дебитна карта за физически лица, декларации за представяне на лични данни, искане за откриван е на разплащателни сметки и др.

Обвиняемата Фатме Д. е предадена на съд и за това, че през периода от 31 януари 2013 г. до 22 май 2013 г. в гр. Пловдив, при условията на продължавано престъпление, противозаконно си е служила с официални документи, издадени за други лица, с цел да заблуди длъжностни лица – кредитни консултанти и посредници от гр. Пловдив. По времето, когато е извършвала деянията е била студентка.

Обвиняемата Фатме Д. се е признала за виновна.

Фактическата обстановка се установява от експертизи, свидетелски показания и др.

Предстои Районен съд-Пловдив да насрочи първо заседание по делото.