СГП внесе обвинителен акт срещу жена, опитала с измама да изтегли близо 800 хил. лв. от банкова сметка

СГП внесе обвинителен акт срещу жена, опитала с измама да изтегли близо 800 хил. лв. от банкова сметка

Софийска градска прокуратура /СГП/ внесе в Софийски градски съд /СГС/ обвинителен акт срещу Нина Петрова за това, че с измама се опитала да изтегли от сметката на мъж около 800 хил. лв. Обвиняемата твърдяла, че парите са на нейния съпруг, който наскоро починал. В подкрепа на твърденията си представила пред служители на различни институции фалшиви документи. Петрова е с повдигнати обвинения за опит за документна измама в особено големи размери, представляваща тежък случай по чл. 212, ал. 5, вр. ал. 1, вр. чл. 18, ал. 1 от НК, както и за извършени документи престъпления по чл. 316, вр. чл. 311, ал. 1 ,вр. чл. 26 от НК, по чл. 316, вр. чл. 308, ал. 1 от НК и по чл. 314, вр. чл. 26, ал. 1 от НК.

През 2013 г. Петрова узнала, че мъж с фамилия Кантарджиев разполагал със значителни суми по сметка, открита в банка в България. Научила също така, че въпросното лице няма роднини и наследници. Решила, че с измама би могла да изтегли и присвои парите на Кантарджиев. За целта се представила като негова съпруга и го обявила за починал.

В плана й влизало първоначално да промени фамилното си име на Кантарджиева. Снабдила се фалшиво удостоверение за сключен граждански брак между нея и г-н Кантарджиев. После отишла в полицията. Там представила въпросното удостоверение, попълнила необходимите документи и успяла да се сдобие с нова лична карта, в която вече била вписана като Нина Кантарджиева. След това продължила последователно да изпълнява замисления план за реализиране на измамата. Тя се снабдила и с фалшиво съобщение за настъпилата смърт на Кантарджиев, което представила пред служител на Общинско предприятие  ”Гробищни паркове”. Така оттам й бил издаден смъртен акт. Още същия ден обвиняемата отишла в общината и представила посочените по–горе документи с невярно съдържание. Въз основа на тях успяла да вземе и  удостоверение за наследници на Кантарджиев, в което фигурирала като единствен негов наследник.

След като си набавила всички необходими документи за осъществяване на намислената измама, Петрова отишла до банката, в която Кантарджиев държал парите се на влог. На място тя обяснила на банков служител, че идва във връзка със сметките на починалия си съпруг. Служителят обаче бил запознат добре със семейното и финансово състояние на Кантарджиев, тъй като той му бил персонален клиент. Затова банковият служител се усъмнил в Петрова и сигнализирал шефа на банковия клон. Впоследствие тя заявила и пред него, че възнамерява да изтегли всичките пари от сметките на мнимия си съпруг. От банката обаче уведомили органите на реда и блокирали сметките на Кантарджиев. А Петрова пък била изпратена да донесе нотариално заверени документи и да отиде втори път в клона на банката. Когато това се случило, тя била задържана.

Предстои насрочване на делото от Софийски градски съд.