Окръжна прокуратура-Пловдив внесе обвинителен акт за скиминг

Окръжна прокуратура-Пловдив внесе обвинителен акт за скиминг

Окръжна прокуратура-Пловдив внесе в съда обвинителен акт срещу Момчил Врайков, на 38 г., за пазене и укриване на предмети, предназначени за подправка на платежни инструменти и за съхраняване на информация за съдържанието на платежни инструменти - престъпления по чл. 246 ал. 3 и по чл. 249 ал. 4, във връзка с ал. 3 от Наказателния кодекс.

През септември 2012 г. в ОД на МВР-Пловдив била получена европейска заповед за арест на обвиняемия Момчил Врайков. В резултат на оперативни мероприятия било установено, че той обитава жилище в гр. Пловдив, в което и бил задържан. При извършеното в жилището претърсване, полицейските служители намерили и иззели две отливки от твърд материал, както и преносим компютър с текстови файлове за пет броя електронни платежни инструменти.

Извършената в хода на разследването компютърно-техническата експертиза установила, че информацията била достатъчна, за да бъде записана на друга магнитна карта и използвана за теглене на пари в брой или закупуване на стоки.

Момчил Врайков е предаден на съд за това, че на 27 септември 2012 г. в гр. Пловдив е пазил и укривал предмети – два броя отливки, направени от бързосъхнещ материал от пластмаса - по размер и форма правени върху вход за карти, идентични с тези на използваните в скандинавските държави за автоматизирани бензиноколони, от които може да се закупи гориво с банкови карти, както и за това, че е съхранявал информация за съдържанието на банкови карти на записи върху магнитна лента, т.е. пет броя подправени платежни инструменти, издадени на различни титуляри от финансови институции в Дания и Швеция.

Разпитан в хода на досъдебното производство, обвиняемият Врайков не е коментирал вината си.

Най-тежкото предвидено от закона наказание за престъпленията, в които Врайков е обвинен, е лишаване от свобода от 1 до 8 години.

Предстои Окръжен съд-Пловдив да насрочи първо заседание по делото.