След протест на прокуратура съдът задържа под стража мъж обвинен за извършени данъчни престъпления, пране на пари и обсебване

След протест на прокуратура съдът задържа под стража мъж обвинен за извършени данъчни престъпления,  пране на пари и обсебване

Апелативна прокуратура-Велико Търново защити протеста на Окръжна прокуратура-Ловеч за вземане на мярка задържане под стража на 41-годишен мъж, срещу който е повдигнато   обвинение   за данъчни престъпления – избягване  установяване или плащане на данъчни задължения в големи размери, пране на пари и за обсебване - престъпление по чл.255,ал.3 от НК, чл.253,ал.4 от НК и по чл.206 ал.4 от НК.

Апелативният съд  уважи протеста на прокуратурата,  като  измени мярката  домашен арест , взета от Окръжен съд Ловеч, в мярка  задържане под стража по отношение  на П. Л. Магистратите приеха доводите на обвинението, че  с оглед извършените престъпления, за които му е повдигнато обвинение,  може да се направи обосновано предположение, че той е извършил деянията и има опасност да извърши нови престъпления, като  може да повлияе на свидетели.

  Л. П. е привлечен  като обвиняем и  Окръжна прокуратура-Ловеч му е повдигна обвинения за три  извършени престъпления:

- През м.август на 2015г., в гр.Троян, в съучастие като подбудител, умишлено склонил друго лице, като извършител, да избегне, установяването и плащането на данъчни задължения по ЗДДС на „ПЕТРОЛ ТРЕЙД-ГБ”ЕООД,  в особено големи размери - общо 157000, 91 лв. - престъпление по чл.255, ал.З, от НК.

- През същия период, в съучастие като подбудител,  умишлено склонил две лица, като извършители, противозаконно да обсебят при условията на продължавано престъпление, чужди движими вещи - паричната сума от общо 172230 лв., собственост на две търговски дружества, които владеели и пазели, в качеството си на пълномощници,  като ги изтеглили в брой от банкова сметка,   и ги предоставили на Л. П. без да е налице правно основание за това, като обсебеното имущество е в особено големи размери и деянието представлява особено тежък случай -престъпление по чл.206, ал.4, от НК.

- както и за това,че получил  сума от 172230 лв. за която знаел, че е придобита, чрез извършено тежко умишлено престъпление-престъпление по чл.253, ал.4, вр.с ал.З, т.2, вр.с ал.2, пр.2 от НК.

Под наблюдението на Окръжна прокуратура– Ловеч продължават действията по разследването.