По искане на Районна прокуратура- Павликени, съдът задържа под стража рецидивист за кражба на икони

По искане на Районна прокуратура- Павликени, съдът задържа под стража рецидивист  за кражба на икони

По искане на Районна прокуратура – Павликени съдът взе мярка за неотклонение задържане под стража по отношение на  рецидивист, който повече от два месеца се е укривал, след извършена кражба на икони и църковна утвар от храм „Успение Богородично“ с. Михалци.

Съдът е приел за основателни доводите на прокуратурата,  че са налице предпоставките за задържане под стража. От събраните по делото доказателствата  може да се направи обосновано предположение, че той е извършител на престъплението, за което е предвидено наказание лишаване от свобода от 3 до 15 години. Съществува реална опасност да се укрие или да извърши друго престъпление -  след извършване на кражбата повече от два месеца се е укривал от органите на МВР. Обявен е за общодържавно и местно издирване. При залавянето му е оказал съпротива. Осъждан е многократно и деянието за което е привлечен като обвиняем е извършено при условията на опасен рецидив

Задържаният Ивайло Д. гр. Габрово е привлечен като обвиняем, за това че на 15.11.2015 г. в с. Михалци, общ. Павликени, действайки при условията на опасен рецидив, след предварителен сговор в немаловажен случай със Сивил С.  Веско  С.  и Ивайло  Й., чрез разрушаване на прегради, здраво направени за защита на имот – счупване на прозоречно стъкло на храм „Успение Богородично“ с. Михалци, чрез използване на лек автомобил  „Форд Фокус“, отнел от владението на представляващите Света Великотърновска митрополия, без тяхно съгласие, с намерение противозаконно да ги присвои, чужди движими вещи – 6 икони с различни размери, плащеница, 2 кандила, метален кръст и  дървено сандъче за миро, на стойност 200 000 лева, собственост на митрополията, като кражбата е в големи размери.

 Другите трима участници в кражбата са задържани непосредствено след деянието и са им наложени мерки задържане под стража.

 Под наблюдението на прокуратура продължават действията по разследването.