Лишаване от свобода и глоба за нелегално превеждане на чужденец през граница, след одобрено споразумение на Районна прокуратура - Русе

Лишаване от свобода и глоба  за нелегално превеждане на чужденец през граница, след одобрено споразумение на Районна прокуратура - Русе

Съдът одобри постигнатото от Районна прокуратура–Русе споразумение с което, мъж и жена са осъдени на лишаване от свобода и глоба по 1000 лева за извършен опит да преведат през границата на страната нелегално чужденец -  престъпление по чл.280, ал.2 от НК.     

Мирослав С.  е осъден на една година и шест месеца лишаване  от свобода при общ режим и глоба 1000 лева.  Наказанието на Стефка Т . е десет месеца лишаване от свобода при общ режим и 1000 лв. глоба.

Двамата са осъдени за това, че на 07.06.2015 г. в  гр.Русе  на съвместен българо – румънски ГКПП “Дунав мост“ – изход Гюргево, в съучастие като извършители, направили опит да преведат през границата на страната сирийски гражданин /скрит във тайник на автомобила/, без разрешение на надлежните органи на властта – служителите на ГКПП – ГПУ - Русе, като са използвали лек автомобил марка “Рено“ и деянието останало недовършено поради независещи от волята им причини.

 Споразумението има последици на влязла в сила присъда.