По искане на Района прокуратура-Свиленград съдът взе мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо две лица, помогнали на 32 граждани от Ирак незаконно да пребивават в страната

По искане на Района прокуратура-Свиленград съдът взе мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо две лица, помогнали на 32 граждани от Ирак незаконно да пребивават в страната

На 5 март 2016 г., по искане на Районна прокуратура-Свиленград, съдът наложи постоянна мярка „задържане под стража“  спрямо Ангел М., на 24 г., и Димитър А., на 50 г., и двамата от гр. Любимец, за противозаконно подпомагане на чужденци да пребивават и преминават в страната в нарушение на закона  - престъпление по чл. 281 ал. 2 точки 1, 4 и 5 във връзка с ал. 1 във връзка с чл. 20 ал. 2 от Наказателния кодекс.

На 3 март 2016 г., около 00.30 часа, в землището на село Маточина, общ. Свиленград, са били задържани 32 лица, от които 16 малолетни деца, всички граждани на Ирак. Установено е, че на 2 март 2016 г. чужденците били преминали държавната граница от Република Турция в Република България, в землището на с. Маточина, водени от петима турски каналджии. Те предали групата иракски граждани на обвиняемите Ангел М. и Димитър А, и се върнали обратно в Турция. Двамата обвиняеми отвели и качили чужденците в леки автомобили, които чакали на асфалтов път край с. Маточина, като целта била да влязат във вътрешността на страната. Шофьорите на автомобилите и иракските граждани били задържани от служители на „Гранична полиция“ в землището на с. Маточина. Обвиняемите Ангел М. и Димитър А., които се придвижвали пеша, също били задържани край с. Маточина.

Районна прокуратура-Свиленград е предявила обвинения и на други пет лица по цитирания по-горе текст от Наказателния кодекс. Те управлявали автомобилите за превозване на мигрантите. Спрямо петимата са били взети мерки за неотклонение „парична гаранция“ в размер от 1000 лв. до 1 800 лв.

Иззети са четири автомобила като веществени доказателства. Иракските граждани са настанени в център към дирекция „Миграция“ в гр. Любимец.  Под ръководството на Районна прокуратура-Свиленград продължават активните процесуално-следствени действия по разследването.