По протест на Окръжната прокуратура в Шумен, поддържан от Апелативна прокуратура във Варна, Апелативният съд отмени оправдателна присъда за блудство на учител от Велики Преслав

По протест на Окръжната прокуратура в Шумен, поддържан от Апелативна прокуратура във Варна,  Апелативният съд отмени оправдателна присъда за блудство на учител от Велики Преслав

Протест на Окръжната прокуратура в Шумен срещу оправдателна присъда за блудство, извършено от учител от Велики Преслав с навършила 14 години ученичка, днес беше уважен от състав на  Апелативния съд във Варна. Съдът отмени оправдателната част на присъдата на Шуменския окръжен съд за блудство, потвърди осъдителната част за взет подкуп от 500 лева и му определи наказание от три години лишаване от свобода с четиригодишен изпитателен срок, глоба от 500 лева и лишаване от право да заема длъжността учител за срок от три години.

56-годишният учител Димитър Д. бе признат за виновен за това, че в периода от 1 до 30 октомври 2013 година във Велики Преслав, за да възбуди и удовлетвори полово желание без съвкупление, блудствал с ученичка, която се явявала на изпит. Подсъдимият бил член на комисия за оценяване на изпит по специалността „Горско и ловно стопанство” и се възползвал от положението на зависимост на ученичката.

Потвърдена беше присъдата на Шуменския окръжен съд от три години лишаване от свобода  с четиригодишен изпитателен срок и глоба от 500 лева за това, че на 20 юни 2014 г. в Шумен поискал подкуп от 500 лева от ученик, за да оцени положително писмената му работа на държавен изпит, и малко по-късно приел сумата от 200 лева, която не му се следвала. С присъдата на първата съдебна инстанция Димитър Д. е лишен и от право да заема длъжност учител за срок от три години. 

 Присъдата на Апелативния съд във Варна може да бъде обжалвана или протестирана пред ВКС в 15-дневен срок.