Районна прокуратура-Пловдив привлече като обвиняем по бързо производство и задържа 49-годишен мъж за държане на цигари без бандерол за 187 515 лева

Районна прокуратура-Пловдив привлече като обвиняем  по бързо производство и задържа 49-годишен мъж за държане на цигари без бандерол за 187 515 лева

Районна прокуратура-Пловдив привлече като обвиняем Георги Г., на 49 г. от гр. Пловдив, по бързо производство за държане на акцизни стоки – тютюневи изделия без бандерол, когато такъв се изисква по закон, като предметът на престъплението е в големи размери и е извършено повторно  – престъпление по чл. 234 ал. 2 т. 1 и т. 3 във връзка с ал. 1 от Наказателния кодекс.

На 8 април 2016 г., служители на отдел „Икономическа полиция“ при ОД на МВР-Пловдив, извършили претърсване в товарен автомобил, марка „Фиат“ и в лек автомобил, марка „Опел Астра“, паркирани пред складово помещение на бул. „Брезовско шосе“ в гр. Пловдив. Автомобилите били използвани от Георги Г., който се е намирал в склада. При извършените претърсвания, проведени в условията на неотложност, от колите били иззети общо 25 002 кутии с цигари или 500 040 къса, всички без бандерол, на обща стойност 187 515 лева. Цигарите са от различни марки. Иззети са автомобилите, в които са били намерени цигарите.

Под ръководството на Районна прокуратура-Пловдив са извършени претърсвания и изземвания, оглед, следствен експеримент, назначена е стоково-оценъчна експертиза, разпитани свидетели и др. Георги Г. е задържан с постановление на наблюдаващия прокурор за срок от 72 часа. 

На 12 април 2016 г. Районна прокуратура-Пловдив ще внесе в съда обвинителен акт по бързото производство срещу Георги Г.  за престъпление по чл. 234 ал. 2 т. 1 и т. 3 във връзка с ал. 1 от Наказателния кодекс.

    Установено е, че до момента той е осъждан пет пъти, като две от присъдите са за придобиване на подправени ценни книжа – акцизни бандероли за спиртни напитки. Те са влезли в сила съответно през 2007 г. и 2009 г. Третата присъда е за държане на склад на акцизни стоки – цигари с филтър и бутилирани алкохолни напитки без бандерол, когато такъв се изисква по закон, и е влязла в сила през март 2012 г. Георги Г. е бил осъден на три години лишаване от свобода при строг режим.