Денят на отворените врати в Апелативна прокуратура и Апелативен съд във Варна срещна отново действащи магистрати със студенти по право

Денят на отворените врати в Апелативна прокуратура и Апелативен съд във Варна срещна отново действащи магистрати със студенти по право

Денят на отворените врати, чиито организатори за поредна година са Апелативната прокуратура и Апелативният съд във Варна, срещна днес действащи магистрати със студенти по право в юридическия факултет на ВСУ „Черноризец Храбър“. Инициативата е посветена на Деня на Конституцията на Република България  - 16 април, който е и професионален празник на българските юристи.

Акцентът на тазгодишния Ден на отворените врати, който се проведе в съдебната зала на Апелативния съд във Варна, са предимствата от засилване на практическите аспекти в юридическото образование. Варненският апелативен район е със сериозни постижения в утвърждаването на образователния модел, който запознава студентите по право с действащите  магистрати и реален съдебен процес, но партньорството позволява на бъдещите юристи да участват в симулиран процес по юридически казуси, които трябва да решат със знанията от университета.

Днес студентите участваха в симулиран граждански процес, като влязоха в ролята на страните по делото - казус, свързан с действия на пълномощник с невалидно пълномощно. Ментор бе съдията от Варненския окръжен съд Дияна Митева. Съдия Росица Тончева от Апелативния съд във Варна проведе майсторски клас и дискусия за мястото на професионалистите в правното образование, в която се включиха  прокурори, съдии и гостуващи студенти.

Най-активните участници в дискусията бяха наградени с диплом от административните ръководители на Апелативната прокуратура Ружа Големанова и на Апелативния съд Ванухи Аракелян.