Задържани са две лица за държане на 300 хил. цигари без бандерол

Задържани са две лица за държане на 300 хил. цигари без бандерол

Двамата мъже, които бяха задържани при спецакция на сектор „Противодействие на икономическата престъпност” при ОДМВР-Силистра, вече са с повдигнати обвинения за държане на стоки без акцизен бандерол в големи размери. Това  съобщи днес на брифинг административният ръководител на Окръжна прокуратура – Силистра Теодор Желев. Той уточни, че срещу бащата – М.С. (59 г.), повдигнатото обвинение е в условията на повторност, тъй като той се намира в изпитателния срок на влязла в сила присъда за същото престъпление.

Освен за държане на стоки без акцизен бандерол в големи размери, двамата мъже са привлечени като обвиняеми и по чл. 270 от НК – за възпрепятстване на орган на властта да изпълни задълженията си, обясни още окръжният прокурор и допълни, че срещу тях в момента в Районен съд - Силистра на производство е друго дело за същото деяние.

В момента двамата мъже са задържани с прокурорско постановление за срок до 72 часа, като предстои внасяне на искане за налагане на постоянна мярка „Задържане под стража”, съобщи административният ръководител на Районна прокуратура – Силистра Стефка Ганчева. Тя уточни, че повдигнатите обвинения са въз основа на събраните до момента доказателства, но работата по разследването продължава.

До задържането на бащата и сина се стигна при специализирана полицейска операция на сектор „Противодействие на икономическата престъпност” към ОДМВР-Силистра, проведена на 12 април, припомни зам. - директорът на ОДМВР-Силистра комисар Мартин Недялков. Тогава двамата мъже първоначално избегнаха полицейска проверка по пътя Силистра – Добрич, но малко по-късно бяха заловени на изградения контролно-пропускателен пункт край Силистра. При опит да осуети проверката 22-годишният Б.С. предприе рискова маневра, удряйки служебен автомобил. В микробуса, управляван от него, бяха намерени близо 300 000 къса цигари без акцизен бандерол. 

В заключение Теодор Желев отправи поздравления към служителите на ОДМВР-Силистра за проявения  професионализъм при установяване и задържане на извършителите и уточни, че борбата с контрабандата на акцизни стоки е заложена като една от приоритетните задачи пред правоохранителните органи в Силистренска област и работата в тази посока продължава с пълна сила.