Окръжна прокуратура-Пловдив внесе обвинителен акт срещу шофьор без книжка, причинил по непредпазливост смъртта на млада жена

Окръжна прокуратура-Пловдив внесе обвинителен акт срещу шофьор без книжка, причинил по непредпазливост смъртта на млада жена

Окръжна прокуратура-Пловдив внесе обвинителен акт в съда срещу Рашко Х., на 34 г. от гр. Пловдив, за това, че при управление на моторно превозно средство, без да има необходимата правоспособност, е нарушил правилата за движение по пътищата и по непредпазливост е причинил смъртта на 28 годишна жена - престъпление по чл. 343 ал. 3 предл. 7 във връзка с ал. 1 във връзка с чл. 342 ал. 1 от Наказателния кодекс.

Обв. Рашко Х.  е предаден на съд за това, че на 3 септември 2015 г. на пътя между с. Момино село и с. Пъдарско, обл. Пловдив, при управление на лек автомобил, марка БМВ, е шофирал над позволената скорост за извън населено място и по непредпазливост причинил смъртта на 28-годишната П.П. Той не е притежавал свидетелство за правоуправление.

Същият ден, около 21 часа, Рашко Х. се срещнал със свой приятел в с. Пъдарско, който живеел на съпружески начала с пострадалата П.П. Тримата отишли на сватба в с. Момино село - на 4 км . от с. Пъдарско.  Тръгнали си след 22 часа. Рашко Х. потеглил с лекия автомобил, марка БМВ в посока към с. Пъдарско, като се движел със скорост 108 км/ч, превишавайки разрешената за извън населено място скорост от 90 км/ч. Пътната настилка била суха.

Към 22,30 часа Рашко Х. достигнал до кръстовището преди влизане в с. Пъдарско. Без да намали скоростта, той навлязъл в десен завой, загубил контрол на управлението на автомобила, напуснал пътното платно и колата се преобърнал по таван. При преобръщането 28-годишната П.П., която била на задната седалка, получила тежки травматични увреждания и починала. Рашко Х. и спътникът му били ранени по-леко и откарани за лечение в болницата. Според заключението на автотехническата експертиза основната причина за настъпилото пътно произшествие е движение със скорост, която е била по-голяма от критичната за преодоляване на завоя на дясно, довела е до загуба на устойчивост на автомобила и напускане на пътното платно.

Разпитан в хода на досъдебното производство обв. Рашко Х. се е признал за виновен.