Окръжна прокуратура – Русе предаде на съд шофьор, причинил смърт на пешеходец

Окръжна прокуратура – Русе предаде на съд шофьор, причинил смърт на пешеходец

 Окръжна прокуратура – Русе внесе в съда обвинителен акт срещу 73-годишен шофьор, причинил смърт на пешеходец - престъпление по чл. 343, ал. 1, б. „в“ вр. чл. 342, ал. 1, пр. 3 от НК.

Обвинението срещу Иван И. е за това, че на  02.04.2014 г., в гр. Две могили, област Русе при управление на лек автомобил „ВАЗ“, нарушил правилата за движение, не спрял при възникнала опасност на пътя  и по непредпазливост причинил смърта на 75-годишев пешеходец.

          На 02.04.2014 г., около 13.30 ч. в гр. Две могили,  обвиняемият  управлявал лек автомобил „ВАЗ“,   като се движил със скорост 20-30 км/ч.  В дясното пътно платно,  в близост до кафе-сладкарница имало спрели автомобили и пешеходци. Сред тях бил и пострадалия  73 –годишен мъж, който предприел пресичане на платно. Щом забелязал пешеходеца, обвиняемият задействал спирачките, опитвал се да  го заобиколи, но не успял и ударил мъжа с предната дясна част на автомобила. В резултат на удара мъжът паднал на земята и получил счупване на дясната бедрена кост. Пострадалият бил откаран в болница  и приет за лечение. С времето състоянието му  се влошило – изпитвал силни болки, спрял да се храни, не можел да се движи и на 06.07.2014 г. починал в резултата на настъпили усложнения от получената травма.

          Предстои насрочване на делото за разглеждане от Окръжен съд -Русе.