Осъдителна присъда за изнудване и ползване на чужда дебитна карта, постигна Окръжна прокуратура – Габрово

Осъдителна присъда за изнудване и ползване на чужда дебитна карта, постигна Окръжна прокуратура – Габрово

Една година и четири месеца лишаване от свобода при строг режим е наказанието, което получи 22-годишен мъж, който изнудвал свой познат и изтеглил пари от дебитната му карта без негово съгласие - престъпление по чл.214, ал.1 и по чл.249, ал.1, във вр. с чл.26, ал.1 от НК.

Съдът разгледа делото по реда на съкратено съдебно следствие, при което подсъдимият се призна за виновен и прие за верни фактите изложени в обвинителния акт. Мечо Й. е признат за виновен и е осъден за това, че при условията на продължавано престъпление, с цел да набави за себе си имотна облага, на 11.07.2015 г. в гр.Габрово принудил Станислав С. чрез заплашване /че няма да му върне мобилен телефон „Lenovo” с поставени в него карта памет и СИМ карта на обща стойност 256 лева/, да му даде  на два пъти общо 30 лева. С това му причинил вреда в размер на 30 лева. Осъден е и за това, че при условията на продължавано престъпление, същия ден, използвал платежен инструмент – дебитна карта, без съгласието на титуляря, като изтеглил на два пъти  общо 70 лева и деянието не съставлява по-тежко престъпление.

Подсъдимият е осъждан за престъпления от общ характер. На 11.07.2015 г. застигнал с велосипед пострадалия, който бил с брат си и негов приятел. Спрял при тях и предложил да направят бартер с телефони, който пострадалият бил  закупил същия ден за 229 лева. Поискал новия телефон, за да го види, но вместо да го върне го  прибрал в джоба. Пострадалият дълго си искал телефона, но Мечо Й. отказал да му го върне, докато не му даде 10 лева. Станислав С. нямал в себе си пари, затова дал дебитната си карта на брат си, като  му казал ПИН кода. Обвиняемият взел парите, но вместо да върне телефона издърпал от ръката му дебитната карта и си тръгнал. Веднага отишъл до близък банкомат и на два пъти изтеглил от чуждата карта  общо 70 лева. По-късно Мечо Й. отишъл до жилището на Станислав С. и отново предложил да върне телефона  този път срещу 20 лева. Пострадалият отново му дал пари и този път получил телефона си, но без карта памет и СИМ карта.

 Присъдата на Окръжен съд – Габрово подлежи на обжалване пред Апелативен съд В. Търново.

Водещи новини

Времето