Неправоспособен водач, шофирал след като е осъден за същото деяние е задържан по искане на Районна прокуратура – Горна Оряховица

Неправоспособен водач, шофирал след като е осъден за същото деяние е задържан по искане на Районна прокуратура – Горна Оряховица

Съдът уважи искането на Районна прокуратура – Горна Оряховица и взе мярка за неотклонение „задържане под стража“ по отношение на 19-годишен неправоспособен водач, шофирал автомобил, след като е бил осъден за същото деяние.

Прокуратурата е привлякла Георги Г. като обвиняем за това, че на 26.07.2016 г. в с. Крушето, общ. Горна Оряховица, управлявал лек автомобил «Форд», без съответно свидетелство за управление на моторно превозно средство в едногодишен срок от наказването му по административен ред за управление на моторно превозно средство без съответно свидетелство с наказателно постановление, влязло в законна сила на 25.05.2016 г. и с наказателно постановление, влязло в законна сила на 15.07.2016 г. - престъпление по чл. 343в, ал. 2 от НК.

Съдът прие доводите на прокуратурата, че от доказателствата по делото може да се направи обосновано предположение, че Георги Г. е извършил престъплението, за което е обвинен. Съществува реална опасност той да се укрие или извърши престъпление. Георги Г. е осъден с влязло в сила на 02.06.2016 г. споразумение, като му е определено наказание три месеца лишаване от свобода, с три години изпитателен срок, като в този срок обвиняемият е извършил престъплението, за което е обвинен понастоящем. Георги Г. е неправоспособен водач на МПС, като никога не е притежавал свидетелство за управление. Въпреки това същият е бил установен от контролните органи да управлява автомобил три пъти в рамките само на около четири месеца, за което е бил наказван административно и е осъден за управляване на МПС след употреба на алкохол. Обществената опасност на личността му е силно завишена предвид явното незачитане от негова страна на правилата на ЗДвП, поради това съдът взе мярка за неотклонение „задържане под стража“.

От началото на годината Районна прокуратура – Горна Оряховица работи по 101 досъдебни производства срещу лица, шофирали без свидетелство за управление на МПС и след употреба на алкохол. Над 70 от тях са осъдени с влезли в сила присъди.

Времето