Районна прокуратура – Горна Оряховица задържа за 72 часа извършители на въоръжен грабеж

Районна прокуратура – Горна Оряховица задържа за 72 часа извършители на въоръжен грабеж

Четирима мъже, извършили въоръжен грабеж на 14.10.2016 г. в Г. Оряховица са разкрити и с постановление на наблюдаващ прокурор са задържани за срок от 72 часа. Това съобщиха днес на брифинг, даден от старши комисар Димитър Машов – директор на ОД МВР – В. Търново, Ивайло Гайдаров – наблюдаващ прокурор при РП - Г. Оряховица и главен инспектор Павлин Лазаров – началник РУ - Г. Оряховица.

Районна прокуратура – Горна Оряховица е привлякла като обвиняеми четирима мъже /Н.П., Р.И. и Н.А - като извършители и А.С. - като помагач/ за това, че на 14.10.16 г. в гр . Г. Оряховица, пред жилище, в съучастие като извършители отнели от владението на 44-годишен мъж, чрез използване на сила - удари с ръце в главата и лицето, и заплаха – насочване на пистолет, движими вещи негова собственост – мобилен телефон, мъжка чанта, яке, очила с диоптър, ключове и движими вещи – собственост на фирмата в която работи – мобилен телефон и сумата от 300 лева - престъпление по 198, ал. 1, вр. чл. 20 от НК.

До момента е установено, че единият от обвиняемите е имал информация, че пострадалият е служител на фирма от Д. Оряховица и на въпросната дата ще извърши доставка на стоки в София, като на връщане ще носи в себе си значителна сума пари.

Останалите трима извършили приготовление за грабеж, като се снабдили с маски и газов пистолет, откраднали регистрационна табела на автомобил в София, която в последствие монтирали на автомобила, с който се предвижвали, а след грабежа изхвърлили. На връщане от София последвали фирмения бус, с който се предвижвал пострадалият и когато спрял пред жилището си в Горна Оряховица го нападнали, нанесли му удари и го заплашили с пистолет, след което взели якето и чантата му в които имало лични вещи и служебни пари – сумата 300 лева.

В хода на провежданото разследване са извършени множество процесуално-следствени действия: разпити на свидетели, претърсвания и изземвания, огледи на местопроизшествие, назначени са дактилоскопни експертизи, проведени са ОИМ.

С постановление на наблюдаващ прокурор извършителите са задържани за срок от 72 часа, до довеждането им пред съда. Прокуратурата ще внесе в съда искания за вземане на мерки за неотклонение „задържане под стража“.

Под наблюдението на Районна прокуратура – Г. Оряховица действията по разследването продължават, назначени са експертизи.