Окръжна прокуратура – Габрово предаде на съд рецидивист, за опит да умъртви възрастна жена, с цел да прикрие извършени от него други престъпления

Окръжна прокуратура – Габрово предаде на съд рецидивист, за опит да умъртви възрастна жена, с цел да прикрие извършени от него други престъпления

Окръжна прокуратура – Габрово внесе в съда обвинителен акт срещу 34-годишен рецидивист за опит за убийство на възрастна жена, чрез палеж на жилището й, с цел да прикрие извършени от него грабеж, опит за изнасилване и блудство.

Обвинението срещу Димитър С. е за това, че на 03.06.2016 г. между 03,00 ч. – 05,00 ч. в къща, в с.Богатово, общ.Севлиево, при условията на опасен рецидив, направил опит умишлено да умъртви възрастна жена, като опитът останал недовършен по независещи от дееца причини, чрез палеж (запалил в непосредствена близост до лежащата жена вещи), по особено мъчителен начин за пострадалата и с цел да бъдат прикрити други престъпления: грабеж с причинена средна телесна повреда, опит за съвкупление и блудство без съвкупление, като деянията представляват особено тежък случай и са извършени при условията на опасен рецидив - престъпление по чл.116 ал.1, вр. чл.115 вр. чл.29 ал.1, вр. чл.18 ал.1 от НК.

Той е обвиняем и за извършването на още четири престъпления, извършени при условията на опасен рецидив:

- отнемане на чужда движима вещ - телевизор марка „LG" на стойност 260 лв. от владението на жената, с намерение противозаконно да го присвои, като употребил за това сила - хванал я за ръцете, душил я с найлонова торба, довело до кратковременна загуба на съзнание на пострадалата и дихателна недостатъчност (средна телесна повреда) - престъпление по чл.199 ал.1, вр. чл.198 ал.1, вр. чл.29 ал.1 от НК.

- направил опит да се съвкупи с пострадалата и извършил действия с цел да възбуди и удовлетвори полово желание без съвкупление, като я принудил към това със сила - престъпление по чл.152 и по чл.150 ал.З от НК.

- и за това, че чрез струпване на дрехи и хартии запалил сграда – къща на стойност 24 100 лв. - имущество със значителна стойност, като причинените щети са в размер на 5610 лв. - престъпление по чл.330 ал.1 от НК.

Обвиняемият е осъждан. На 02.06.2016 г. тръгнал с автомобил за гр.Севлиево. Като стигнал до разклона за с.Богатово, спрял в близост до цех с паркирани товарни автомобили, с цел кражба на нафта. Сложил шапка с отвори за очите и устата и ръкавици, но се отказал да извърши кражба понеже имало пазач. Тогава видял къщата на пострадалата, прескочил оградата и през прозорец влязъл вътре. Нахвърлил се върху възрастната жена, която била с тежко заболяване и се придвижвала само с патерици. Запушил устата й и седнал върху нея, като искал пари. Жената загубила за кратко съзнание, започнала да издава хрипове. Употребявайки груба сила обвиняемият извършил блудствени действия, след което изнесъл навън телевизора. Върнал се в стаята, натрупал книги и дрехи на купчина до леглото на лежащата жена, подпалил ги и напуснал къщата. На следващият ден продал телевизора.

Със затруднено дишане, подпирайки се и провлачвайки се, жена едва успяла да изпълзи навън, преди пламъците да обхванат помещението.

Предстои насрочване на делото за разглеждане от съда.