Окръжна прокуратура – Ловеч предаде на съд мъж, шофирал с превишена скорост и причинил произшествие с един загинал и един ранен

Окръжна прокуратура – Ловеч предаде на съд мъж, шофирал с превишена скорост и причинил произшествие с един загинал и един ранен

Окръжна прокуратура – Ловеч внесе в съда обвинителен акт срещу 30-годишен мъж, шофирал с превишена скорост и предизвикал произшествие с един загинал и един ранен.

Обвинението срещу Александър А. е за това, че на 31.07.2014 г., без да има необходимата правоспособност, около 22:40 часа в землището на с. Ъглен, Ловешка област, на мост след ул. „Освобождение” в посока с. Садовец, при управление на лек автомобил  „Мерцедес“, нарушил правилата за движение по пътищата и превишил позволената скорост от 90 км./ч. извън населено място, като се движил в тъмната част на денонощието със скорост от 117,5 км./ч. и предизвикал удар в металния парапет на мост, с което по непредпазливост причинил смъртта на Кирчо С. на 28 години и лека телесна повреда на Атешкан Д. на 21 години, като след деянието избягал от местопроизшествието - престъпление по чл. 343, ал. 4, вр. чл. 343, ал. 3 вр. чл. 342, ал. 1 от НК.

На 31.07.2014 г., вечерта обвиняемият тръгнал с лекия автомобил в посока с. Ъглен, за да зареди с бензин и да се види с приятели. В центъра на селото колата изгаснала. През това време дошли пострадалите Атешкан Д., който седнал отпред и Кирчо С., който седнал отзад в дясно, като и тримата не си поставили предпазните колани. Обвиняемият успял да запали и потеглил с висока скорост към бензиностанцията. След изхода на с. Ъглен, преди моста над река Вит, на ляв завой автомобилът се завъртял, занесъл се на дясно, ударил се в парапета на моста и паднал в река Вит. Водата в реката достигала малко над нивото на гумите на колата, а вътре в купето до коленете на пътуващите. След падането в реката обвиняемият и Атешкан Д. излезли през люка, потърсили Кирчо С., но не го намерили в колата. На мястото на катастрофата дошли хора, които се включили в търсенето на изчезналото момче, но не го намерили. В това време обвиняемият помолил да го откарат в къщи,а по-късно отишъл в РУ на МВР – Луковит. След три дни тялото на Кирчо С. било открит в р. Вит на около километър от мястото на произшествието.

Предстои насрочване на делото за разглеждане от съда.