След протест на Окръжната прокуратура в Шумен Апелативният съд във Варна отстрани от длъжност частен съдебен изпълнител, обвиняем за длъжностно присвояване в размер на 256 907 лева

След протест на Окръжната прокуратура в Шумен Апелативният съд във Варна отстрани от длъжност частен съдебен изпълнител, обвиняем за длъжностно присвояване в размер на 256 907 лева

Протестът на Окръжната прокуратура в Шумен срещу определение на Шуменския окръжен съд, който отказа да отстрани от длъжност разследвания за тежко умишлено престъпление частен съдебен изпълнител Асен Т., бе уважен днес, 28 март 2017 г.,  от състав на Апелативния съд във Варна.  Въззивната съдебна инстанция отмени определението на Шуменския окръжен съд и отстрани от длъжност частния съдебен изпълнител.

47-годишният Асен Т. е обвиняем за длъжностно присвояване в особено големи размери, представляващо особено тежък случай – престъпление по член 203, ал. 1 и 2, във връзка с член 201 от Наказателния кодекс, извършено като продължавано деяние.  С постановление на наблюдаващия делото прокурор му е наложена мярка за неотклонение „Парична гаранция“ в размер на 20 000 лева, чийто размер бил намален на 5000 лева от Шуменския окръжен съд. Разследването срещу Асен Т. е установило, че по девет от изпълнителните дела той е присвоил от специалната сметка сумата от 256 907 лева, които ползвал за лични нужди. В специалната сметка на частния съдебен изпълнител постъпват средства от длъжниците или се набират средства от продажбата на имуществото им, които се ползват единствено за удовлетворяване на вземанията на кредиторите.

Асен Т. е бил наказван от Камарата на частните съдебни изпълнители да не упражнява длъжността си за една година.

Определението на Апелативния съд във Варна, с което бе отменено определението на Шуменския окръжен съд след протеста на прокуратурата, не подлежи на обжалване.

Водещи новини

Времето