Жена ползвала неистинска диплома за висше образование пред работодател е осъдена след споразумение с Районна прокуратура – Севлиево

Жена ползвала неистинска диплома за висше образование пред работодател е осъдена след споразумение с Районна прокуратура – Севлиево

След одобрено от съда споразумение, постигнато с Районна прокуратура – Севлиево, 35-годишна жена е осъдена за ползване на неистинска диплома за висше образование пред работодател.

Десислава С. се призна за виновна за това, че при форма на вина пряк умисъл в периода 07.05.2008 г. - 01.10.2008 г. и на 21.06.2010 г. в гр. Севлиево, пред служители на отдел „Човешки ресурси“ в „Идеал Стандарт-Видима“ АД, при условията на усложнена престъпна дейност, продължавано престъпление, при изготвяне на допълнителни споразумения, към трудов договор, сключени между Идеал Стандарт-Видима“ АД, като работодател и Десислава С., като работник съзнателно се ползвала от неистински официален документ - диплома за висше образование, с образователна квалификационна степен бакалавър, по специалност „Химия", професионална квалификация „Инженер“. На който официален документ - диплома за висше образование е придаден вид, че е издаден от Химикотехнологичен и металургичен университет - София, Факултет по химични технологии, за да докаже, че притежава образователна квалификационна степен бакалавър, по специалност „Химия", специализация „Химични технологии" и професионална квалификация „Инженер", като за самото му съставяне не може да се търси наказателна отговорност, като деянието не представлява маловажен случай, с което осъществила състава на престъплението по чл.316 във вр. чл.308, ал.2, вр.чл.26 от НК.

За това деяние й е наложено наказание пет месеца лишаване от свобода, което на основание чл. 66 от НК е отложено с изпитателен срок от три години.

Споразумението има последици на влязла в сила присъда.