Окръжна прокуратура – Велико Търново предаде на съд мъж за опит за убийство, извършено при превишаване пределите на неизбежна отбрана

Окръжна прокуратура – Велико Търново предаде на съд мъж за опит за убийство, извършено при превишаване пределите на неизбежна отбрана

Обвинението срещу Александър К. е за това, че на 14.12.2013 г. около 01:30 часа в гр. Велико Търново на улица „Охрид” направил опит умишлено да умъртви Тихомир И., като го прострелял с пистолет „Макаров” от непосредствена близост в областта на лявото слепоочие и му причинил огнестрелно нараняване в лява челна област на главата, представляващо общо разстройство на здравето, опасно за живота, и засядане на проектила в тъканта на главния мозък. Деянието е извършено от Александър К. при превишаване пределите на неизбежната отбрана, изразяващо се в явно несъответствие между характера и опасността на нападението /невъоръжено посегателство срещу здравето от страна на Тихомир И. спрямо Александър К./ и на защитата /посегателство срещу жизненоважен орган с огнестрелно оръжие от страна на Александър К. спрямо Тихомир И./. Деянието е довършено, но по независещи от дееца причини - оказаната своевременна и висококвалифицирана медицинска помощ, не са настъпили предвидените в закона общественоопасни последици. Престъпление по чл. 119, вр. чл.115, вр. чл.12, вр. чл. 18 от НК.

Пострадалият бил с приятели в бистро на ул.“Ниш“, като към 01:30 ч. си тръгнали. По същото време, обвиняемият и приятелката му се прибирали към дома си. При разминаването с групата, обвиняемият се обърнал към шумната компания и ги попитал, дали говорят за тях, при което пострадалият отговорил утвърдително. След размяната на репликите, пострадалият се нахвърлил към обвиняемия и двамата се сбили. Обвиняемият бил съборен на земята, блъскан и ритан от тримата мъже от групата. Хора от бистрото излезли и разделили биещите си. Докато приятелката помагала на обвиняемия да се изправи, пострадалият тръгнал да го напада отново. Виждайки го, обвиняемият се опитал да избяга, но Тихомир И. го последвал. Бягайки Александър К. викал: „Махай се, остави ме“, „Полицай съм имам пистолет, махни се“, извадил от чантичката пистолета си, заредил патрон и вървейки назад произвел два –три изстрела насочени към уличното платно, като продължавал да вика „Махай се“. Въпреки изстрелите Тихомир И. се приближил до обвиняемия като викал „Ти на полицай ли ми се правиш“ и се нахвърлил върху него. Тогава обвиняемият произвел изстрел в лявото слепоочие на Тихомир И. и той паднал на земята. Веднага след това обвиняемият насочил пистолета към главата си и се прострелял в дясното слепоочие.

Уплашени приятелите на Тихомир И. бързо напуснали мястото без да видят какво е състоянието му. Останала приятелката на обвиняемия, която се обадила на тел.112, да извика линейка. Двамата простреляни мъже били приети по спешност в „ОАРИЛ“ с опасност за живота, в състояние на медикаментозна кома, на командно дишане и с тежки черепно-мозъчни травми.

Предстои насрочване на делото за разглеждане от съда.