Районна прокуратура – Бургас задържа за 72 часа Милен С., извършил измами в социалните мрежи, представяйки се за красиво момиче

Районна прокуратура – Бургас задържа за 72 часа Милен С., извършил измами в социалните мрежи, представяйки се за красиво момиче

Районна прокуратура – Бургас задържа за 72 часа Милен С. (на 38 г. от гр. Бургас). Той е обвинен за това, че в периода 01.12.2016 г. до 06.06.2017 г. включително, в гр. Бургас, при условията на продължавано престъпление, при което са извършени четири деяния, които осъществяват поотделно състав на едно и също престъпление и са извършени през непродължителен период от време, при една и съща обстановка и при еднородност на вината, с цел да набави за себе си имотна облага, представяйки се за лица от женски пол с профилно име „Мария Василева“ в социална мрежа, посредством интернет приложението за комуникация „месинджър“, възбудил заблуждение у различни лица, че се намира в Република Гърция, където живее и работи с майка си, желае да се прибере в Република България, но не разполага с парични средства за закупуване на билет, както и че телефонният апарат бил повреден и не разполага с парични средства за ремонта му, мотивирайки ги по този начин да извършат парични преводи по банкова сметка, с което им причинил вреда в общ размер на 1 282 лв. – престъпление по чл. 209, ал. 1, вр.чл. 26, ал. 1 от НК.

Подробности по случая пред медиите разкриха днес Административният ръководител на Апелативна прокуратура – Бургас г-н Любомир Петров, Заместник административният ръководител на Апелативна прокуратура – Бургас г-жа Йовита Григорова и Директорът на ОД на МВР – Бургас старши комисар Калоян Калоянов.

Г-н Петров съобщи, че повдигнатото обвинение на Мартин С. е работно. Съществуват доказателства, че обвиняемият извършва измами по-горепосочената схема още от 2014 г. Г-н Петров добави, че към този момент съществуват данни за около 100 души, които са били измамени от обвиняемия през последните повече от 2 години, а общата сума, от която той се е облагодетелствал е минимум 40 000 лв.

Г-н Петров каза още, че вече е направено искане за разкриване на банковата тайна спрямо обвиняемия, тъй като е много вероятно той да има и други сметки в различни банки. Работи се и по въпроса, че възможни измами са били извършени от обвиняемия, но по друга схема.

Старши комисар Калоянов съобщи, че 95 % от измамените са мъже, а сумите които те са изпращали в банковата сметка на обвиняемия са между 10 Евро и 250 Евро. По думите му измамите са извършени по идентичен начин – обвиняемият е създал свой профил в сайт за запознанства, в който се цели постигането на кореспонденция между мъже и жени. Използвал е профилна снимка на красиво момиче и така е привличал пострадалите. По-късно дискусията между тях се прехвърляла в социална мрежа, където реално била извършена заблудата. Профилите били на името на „Мария Василева“, както се е казвала и бабата на обвиняемия, тя е била и титуляр на банковата сметка, като по този начин пострадалите били убеждавани, че действително изпращат пари на жена с това име.

Прокурор Петров и старши комисар Калоянов призоваха гражданите да не се предоверяват на благотворителни кампании, провеждани от частни лица, които имат за цел да злоупотребят с вроденото чувство за състрадателност на българина, а да сигнализират органите на МВР и Прокуратурата, които много лесно могат да проверят дали става дума за измама или не. И двамата се обединиха около становището, че измамите по интернет пространството значително нарастват през последните години и обществото трябва да бъде все по-бдително към попадането в такива.

Районна прокуратура – Бургас е внесла в съда искане за определяне на постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо Милен С., като районен съд – Бургас е насрочил заседанието си за 17.11.2017 г. от 15:00 часа.

Времето