АПИ стартира обществена поръчка за изграждането на обходен път на Поморие

АПИ стартира обществена поръчка за изграждането на обходен път на Поморие

Агенция „Пътна инфраструктура“ стартира обществена поръчка за изграждането на 5,8 км от път I-9 Слънчев бряг - Поморие от км 217+000 до км 222+849 – обход на град Поморие. Предвижда се проектът да бъде изпълнен изцяло със средства от републиканския бюджет по програма „Ново строителство“. Индикативната стойност е 20 млн. лв.

 


 

Отсечката ще преминава западно от Поморие, в периферната част на града. Началото на обходния път е при км 217 на път І-9, преди гр. Поморие в посока Несебър, а краят е при включването отново в път І-9, в посока Бургас.

Първокласният път е от изключително значение за Бургаския регион. Съществуващият участък, който преминава в близост до града, е натоварен и разрастването на туристическите комплекси допълнително натоварва целогодишно движението. Целта е транзитният трафик да бъде изведен от град Поморие, което значително ще повиши пътната безопасност, скоростта на движение и удобството при пътуване. Изнасянето на движението извън населеното място ще намали замърсяването на въздуха в курортния град. 

Срокът за изпълнение на обществената поръчка е 12 месеца. Кандидатите могат да подават оферти до 17 ч. на 24 април т. г. Критерият за избор на изпълнител е икономически най-изгодна оферта.

Времето