Институтът за икономически изследвания отбеляза 75 години от създаването си

Институтът за икономически изследвания отбеляза 75 години от създаването си

Институтът за икономически изследвания при Българската академия на науките отбеляза 75 години от създаването си с тържествено честване в Академията. Директорът на Института проф. Ирена Зарева направи приветствие и припомни, че идеята за създаването на Института се заражда през 1947 г., а през 1949 г., с решение на Управителния съвет на БАН, е утвърден като звено на Академията.  От създаването си до сега, той е научното звено при БАН, което извършва фундаментални и приложни изследвания в областта на икономическите науки.

От името на ръководството на БАН поздравителен адрес поднесе зам.-председателят на Академията чл.-кор. Стефан Хаджитодоров и председателят на Общото събрание проф. Васил Киров. Заместник-министрите на образованието и науката и на икономиката и индустрията акад. Николай Витанов и Николай Павлов отправиха приветствия. На тържеството присъстваха представители на министерства, държавни агенции, висши училища, работодателски организации, бизнес структури и НПО, експерти и партньори по научни проекти и на институти на БАН.

Прочетен беше поздравителен адрес от президента Румен Радев по случай 75-годишнината от основаването на Института. “Приветствам Ви за усилията, които полагате в посока подпомагане икономическото развитие на страната ни и успешното интегриране в структурите на ЕС“, се посочва в текста. „Оценявам високо ангажираността ви към наболелите проблеми и актуалните социално-икономически процеси, както и всеотдайността, с която търсите верните на България решения“, отбелязва още президентът.

За изминалите 75 години Институтът за икономически изследвания се утвърждава като признат независим национален научноизследователски център, чиято експертиза се цени високо от държавната администрация, бизнеса и научната общност в страната и в международното изследователско пространство. Научните му екипи участват в разработването на проекти с национално значение и в международни проекти – резултат на двустранно сътрудничество, в изпълнение на европейски програми или възложени от държавни институции.

Институтът е сред водещите икономически научни организации в страната по публикации и цитирания, регистрирани в международната база данни за икономическа литература RePec, както и утвърден експертен център за консултации в областта на икономическата политика и бизнеса.

Запазена марка на Института е Годишният доклад “Икономическо развитие и политики в България: оценки и очаквания“ – първото по рода си издание за състоянието на българската икономика, в което се прогнозират и перспективите за  развитието й в средносрочен план.

Институтът е търсен и заради научната си експертиза от министерства, държавни агенции, бизнес структури и неправителствения сектор. Неговите учени участват в разработването, актуализацията и оценяването на национални стратегически документи, изготвят експертни доклади с анализи, оценки и препоръки в отговор на заявени потребности от страна на възложителите, канени са и включвани в дейността на съвети, комисии и работни групи към различни международни и български институции.

ИИИ поддържа партньорска мрежа със сродни организации от Европа и Азия – има подписани споразумения за сътрудничество със съответните институти от национални академии и висши училища от Италия, Полша, Словакия, Румъния, от Виетнам, Китай, Корея и др. Успешно продължава и работата на създадения към Института Ресурсен център за икономически изследвания на Азия.

Институтът е призната образователна структура за подготовка на български и чуждестранни докторанти. В него се провежда обучение по 6 докторски програми, получили програмна акредитация за придобиване на образователната и научна степен “Доктор” в професионално направление 3.8. Икономика. Издател е на висококачествена научна продукция, сред които специализирани монографии, сборници и реномираните научни списания „Икономически изследвания“ и „Икономическа мисъл”.