Вицепремиерът И Министър На Финансите Людмила Петкова Ще Участва В Редовните Годишни Срещи На Съветите На Управителите На Групата На Световната Банка И На Мвф

Вицепремиерът И Министър На Финансите Людмила Петкова Ще Участва В Редовните Годишни Срещи На Съветите На Управителите На Групата На Световната Банка И На Мвф

Заместник министър-председателят и министър на финансите Людмила Петкова ще участва в редовните Годишни срещи на Съветите на управителите на Групата на Световната банка и на Международния валутен фонд (МВФ), които се провеждат в периода 21 – 26 октомври 2024 г. във Вашингтон, САЩ. Българската делегация е представена от министъра на финансите в качеството ѝ на управител за Република България (РБ) в Групата на Световната банка и от гуверньора на Българската народна банка и управител за страната ни в МВФ Димитър Радев. В състава на делегацията влизат още заместник-министърът на финансите Методи Методиев и подуправителят на БНБ Петър Чобанов.

В рамките на Годишните срещи ще се проведат специализирани дискусии и презентации, заседания на Международния валутен и финансов комитет и на Комитета за развитие, както и на Нидерландската група от страни, в която членува и България.

Членовете на българската делегация ще проведат срещи с висшите ръководни екипи на Фонда и Банката и с представители на финансовия сектор, като се очаква във фокуса на разговорите да бъдат икономическите и финансови предизвикателства, рискове и перспективи на фона на поредицата от глобални кризи, както и реформите и приоритетите в работата на МВФ и на организациите от Групата на Световната банка.